Febril konvülziyon geçiren hastalarda Il-1β (-511) ve Il-10 (-1082) gen polimorfizmlerinin, periferal kanda Il-1β ve Il-10 salınımına ve hastalığın oluşumuna etkisi
The effect of interleukin-1beta(-511) and interleukin-10 (-1082) genes polymorphism to interleukin-1beta and interleukin-10 secretion in febrile seizures
  1. Tez No: 387117
  2. Yazar: BANU NUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY HASPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, polimorfizm, sitokinler, Febrile seizure, polymorphism, cytokines
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Febril konvülziyon, çocukların %2-4'ünde görülen çocukluk döneminin en sık konvülziyon tipidir. Etyopatogenezi halen tam olarak bilinmemektedir. Çocuğun yaşı, ateşin seviyesi, ateşin yükselme hızı, aile öyküsü, sitokinler, aminoasit ve eser element düzeylerindeki değişiklikler, santral termoregulasyon bozuklukları, SSS olgunlaşmasında gecikme ve enfeksiyonlar etyopatogenezde rol oynadığı düşünülmektedir. Yakın zaman da febril konvülziyon için çeşitli genetik lokuslar haritalandı. Febril konvülziyonlu geniş aile serilerinde bazı olgularda; 8q13-21, 5q ve 19p. kromozomlardaki genlerle ilişkisi görülmekle birlikte kesin bir gen veya lokus tespit edilememiştir. Üç farklı genetik geçiş şekli vardır, bunlar; otozomal dominant kalıtım, multifaktöriyel kalıtım ve poligenik kalıtımdır. Pro ve antiinflamatuvar sitokinler ateş yanıtını regüle ederler; bu nedenle çalışmamızda febril konvülziyonda sitokin gen polimorfizmleri (IL-1β -511 ve IL-10 -1082) ve sitokin düzeyleri (IL-1β ve IL-10) arasındaki ilişkiyi araştırıldık. 92 febril konvülziyonlu çocuğun IL-1β ve IL-10 gen polimorfizmi ve periferal kanda sitokin düzeyleri çalışıldı ve sonuçlar 132 febril konvülziyon öyküsü olmayan sağlıklı kontrol grubu ile kıyaslandı. Bir başka düzenekte periferik kan mononükleer hücrelerinden spontan veya 1 ng/ml LPS ile indüklenmiş IL-1β'nın 4, 24 saat ve IL-10'nun 12, 24 saat sonraki üretimi karşılaştırıldı. Sonrasında IL-1β ve IL-10 üretimindeki sitokin genotipinin etkisi değerlendirildi. Sonuçlarımız; IL-10 G alleli dağılımının vakalarla kontrol grubu arasında anlamlı fark olduğunu gösterdi. Febril konvülziyon hikayesi olan çocuklarda IL-1β ve IL-10 üretiminin anlamlı artmış olduğu görüldü. IL-1β'nın LPS ile indüklenmiş 4 saatlik inkübasyon sonrasındaki artış oranı febril konvülziyonlu hastalarda ve IL-1β'nın LPS ile indüklenmiş 24 saatlik inkübasyon sonrasındaki artış oranı komplike febril konvülziyonlularda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu. Bulgularımız IL-1β ve IL-10 üretiminin genotiplerden etkilenmediği fikrini desteklemektedir. Sonuçta, LPS uyarılmış mononükleer hücrelerden artmış IL-1β ve IL-10 üretimini saptadık, fakat febril konvülziyon etyopatogenezinde artmış IL-1β ve IL-10 üretimini genotiplerden daha çok etkileyen çeşitli faktörler olmalıdır. Genetik temeli açıklamak için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Febrile seizures are the most common type of childhood seizures, seen in %2-4 of children. The etiopathogenesis of febrile seizure remains unknown. Age, level of temperature, rate of rising temperature, family history, cytokines, aminoascits, changes in the trace elements level, central thermoregulation disorders, delay of central nervous system maturation and infections thought to play a role in the etiopathogenesis. Recently, several genetic loci for febrile seizure have been mapped. Genes on chromosomes 8q13-21, 5q and 19p. have been linked to some cases of febrile seizures in large families, but no definitive identification of a gene or locus has been established. It is inherited 3 different mode; autosomal dominant inheritance, multifactorial inheritance and polygenic inheritance. Pro and antiinflammatory cytokines regulate the febrile response, therefore our study investigated the association between cytokines genes polimorphisms interleukin-1beta (IL-1β) -511 ve interleukin-10 (IL-10) -1082 and cytokine levels in febrile seizure. We measured IL-1β and IL-10 genes polymorphism and cytokine levels in the peripheral blood of 92 children with febrile seizures and compared our results with those of 132 healthy controls without history of febrile seizure. In another set of experiments we compared IL-1β after 4 hour, 24 hour and interleukin-10 after 12 hour, 24 hour; spontan or 1 ng/ml lipopolysaccharide (LPS) induced production by peripheral blood mononuclear cells (PBMN). After then we compared the influence of cytokine genotype on the IL-1β and IL-10 production. Our results presents the distribution of IL-10 -1082 G allel differ significantly between cases and controls. Significantly increased IL-1β and IL-10 production was observed in children with a history of febrile seizure. After 4 hours lipopolysaccharide induced IL-1β production measure in febrile seizure patients and after 24 hours LPS induced IL-1β production measure in complex febrile seizure was found significantly higher than controls. Our data support the opinion that IL-1β and IL-10 production was not significantly influenced by genotype. In conclusion we found increased IL-1β and IL-10 production from LPS stimulated PBMN in children with febrile seizure; but in the febrile convulsion etiopathogenesis, there must be variable factors influence the high production of IL-1β and IL-10, more than genotypes. Further studies are required to elucidate the genetic basis.