Deneysel periferik sinir hasarında nimodipinin etkisi
Effect of the nimodipine on the experimental peripheral nerve injury
- Tez No: 387116
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SELÇUK PALAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Nöropati, nimodipin, periferik sinir, travma, Neuropathy, Nimodipine, Peripheral Nerve, Trauma
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde insanlar çeşitli travmalara maruz kalmakta ve bunların bir kısmında da periferik sinir yaralanması oluşmaktadır. Tıbbi ve mikrocerrahi yöntemlerdeki gelişmelere rağmen periferik sinir yaralanmalarında çoğu kez tam iyileşme sağlanamamaktadır. Travma sonrası fonksiyonel sinir rejenerasyonu için: 1-Aksonal kesi sonrası nöron canlı kalmalı. 2-Proksimal uçtan rejenere olan akson distal sinir güdüğüne gitmeli. 3-Aksonlar kendi uç organ hedefleriyle birleşmelidir. Travma sonrası intrasellüler kalsiyumun artması proteolitik enzimleri aktive ederek hücre ölümüne sebep olur. Nimodipin santral sinir sistemi hücrelerinde kalsiyumun hücre içine girişini engelleyerek hücre hasarını azaltır. Çalışmanın amacı nimodipinin periferik sinir yaralanmasında hücre yıkımını azaltıcı ve rejenerasyonu artırıcı etkisinin araştırılmasıdır. Deneyde cinsiyet farkı gözetmeksizin, 250-300gr ağırlığında, erişkin Albino Ratlar kullanıldı. Xylocaine ve ketamin karışımıyla uyutulan ratların siyatik siniri disseke edilerek mikro kateter balonuyla birlikte sert plastik bir tüp içine yerleştirildi. İşlem öncesi bileşik kas aksiyon(BKAP) potansiyeli kaydedildi; sonra sinire amplitüdde %40- %60 arası ve %90 üzerinde düşme oluncaya kadar basınç uygulanarak hafif ve ağır iki ayrı perferik sinir lezyonu oluşturuldu. Her grupta ratların yarısına feeding tüp yardımıyla 15mg/kg gün nimodipin 10 gün süreyle peroral verildi; diğer yarısına standart gıda ve su verildi. Tüm gruplarda basınç uygulandıktan 4 hafta sonra tekrar bileşik kas aksiyon potansiyelleri (BKAP) kaydedilip istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Her gruptan doku örneği alınıp elektron mikroskopik olarak incelendi. Tedavi sonrası ağır travma + nimodipin grubunun bileşik kas aksiyon potansiyeli amplitüdü ağır travma grubunun amplitüdünden (P: 0.008) belirgin olarak daha yüksek bulundu. Ağır travma + nimodipin grubunun latansı ağır travma grubunun latansından (P: 0.022) belirgin olarak daha kısa kaydedildi. Hafif travma gruplarını karşılaştırılmasında önemli bir fark saptanmadı. Elektrofızyolojik ve elektron mikroskopik verilere göre hafif travma 4 haftada tedavi verilmeden de tama yakın iyileşmektedir. Ağır travmada ise (amplitüdde %90 üzeri düşme) bu sürede spontan iyileşme mümkün değildir; ancak nimodipin tedavisi verilen ağır travmada iyileşme hem daha hızlı hemde tama yakındır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, people get exposed various traumas and some of them cause peripheral nerve injury. In spite the improvements in varying medical and microsurgical procedures, complete recovery cannot be achieved in peripheral nevre injuries. For a functional neuronal regeneration, after trauma 1-Neuron should stay alive after axonal cut, 2-Axon regenerating from the proximal end meet the distal nerve end, 3- Axons should meet their target end organs. Increase in intracellular calcium after trauma causes cell death by means of activating proteolytic enzymes. Nimodipine decreases CNS cell destruction by inhibiting Ca2+ influx into the cell. Aim of this study is to evaluate the effect of nimodipine on decreasing cellular destruction and improving regeneration. Without sex discrimination, 250-300 gr weighing adult, Albino rats were used. A mixture of xylocaine and ketamine was used for anesthesia. Sciatic nerve was explored and placed into a hard plastic tube together with a micro-catheter baloon. Compound muscle action potentials were recorded before performing pressure on the nerve. Then two lesions of mild and severe were created on two different nerves by applying pressure on the nerves until the amplitude of the first nerve in the first group decreased to a range of 40-60% and the others to a point over 90%. 15 mg/kg day nimodipine was given per orally to the half of the rats in all groups by using a feeding tube for 10 days. The others were fed with standard food and water. 4 weeks after performing pressure, compound muscle action potentials were recorded in all groups and statistical comparison was made. The tissue samples were taken from each group, and electron microscopic studies were performed. After treatment the compound muscle action potential amplitude of the severe trauma + nimodipine group was obviously higher than the severe trauma groups amplitude (P:0.008). The latency of the severe trauma + nimodipine group was recorded significantly shorter than the latency of the severe trauma group (P: 0.022. In the comparison of the mild trauma groups no important difference was found. Depending on the electrophysiological and electron microscopical data mild lesions recover almost completely in 4 weeks even without any treatment. As for the severe lesion (over 90% decrease in the amplitude) spontaneous recovery is not possible at the same time period. But for the severe lesions treated with nimodipine the recovery is faster and almost complete.