Türkiye'de 2003-2013 yılları arasında uygulanan yabancı dil eğitimi politikalarının analizi
The analysis of foreign language education policies in Turkey during 2003- 2013
- Tez No: 387172
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HAKAN KARATAŞ, YRD. DOÇ. DR. CELAL GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Yabancı Dil Öğretimi, Yabancı Dil Eğitim Politikaları, AK Parti Eğitim Politikaları, Foreign Languages, Teaching Foreign Languages, Foreign Language Education Policies, AK Party's Education Policies
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Türkiye'de 2003-2013 yılları arasında uygulanan yabancı dil eğitimi politikalarını analiz etmektir. Bu dönem, 2002'den itibaren AK Parti hükümetlerinin iktidarda olduğu dönemi kapsamaktadır. Yöntem: Bu çalışma betimsel bir araştırmadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden dokuman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturan dokümanlar; 2003-2013 yılları arasında hazırlanan ve uygulanan kalkınma planları, milli eğitim şuraları, hükümet programları, eylem planları, MEB stratejik planları ve ilgili mevzuattır. Sonuçlar: Araştırma sonucunda 2003-2013 yılları arasında uygulanan yabancı dil eğitimine ilişkin eğitim politikaları şunlardır: Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu'nda değişiklik yapılması, Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil Ve Lehçelerin Öğrenilmesi Hakkında Yönetmelik'in hazırlaması, Türk vatandaşlarının geleneksel yaşamlarında kullanmış oldukları diller için kurs açılmasının önünün açılması ve seçmeli ders olarak müfredatta yer verilmesi, liselerin dört yıla çıkarılması, liselerde hazırlık sınıfı açılmasının zümre kararına bağlanması, yabancı dil ağırlıklı liselerin kapatılması, yabancı dil öğreniminde müfredatta yer alan ders saatlerinin yeniden düzenlenmesi, MEB Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliği'nin yeniden düzenlenmesi, yabancı dil öğretiminde müfredat değişikliğinin yapılması, ortaöğretime geçişte uygulanan sınavlarda yabancı dil alanında soru sorulması, ilköğretimde; 4. sınıftan itibaren ikinci yabancı dil derslerine seçmeli olarak yer verilmesi, yabancı dil derslerinin 2013-2014 öğretim yılından itibaren 2. sınıflardan başlamak ve kademeli olarak uygulanması, Avrupa Konseyi ve Avrupa dil gelişim dosyası ve ders kitaplarının düzenlenmesi uygulamalarının hayata geçirildiği görülmüştür. Öneriler: Türkiye'de 2003-2013 yılları arasında uygulanan yabancı edil eğitimi politikalarının etkiliğinin ölçmek amacıyla uygulamacıların görüşlerinin analizine dayalı bir araştırma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to analyze the foreign language education policies in Turkey during 2003 and 2013. This period includes AK Party's Governance period from 2002. Methodology: This research is a descriptive research and done with qualitative methods. In the research document analyses and content analyses were done. The documents which are analyzed in this research are; development plans, national education councils, governments' programs, governments action plans, national education' strategic plans and related legislations between 2003 and 2013. Results: In the result of the study, findings about foreign language policies are listed as; changes in Foreign Language Education and Teaching Law, Legislation about Turkish people learning their traditional languages, High School's becoming 4 year, closing prep classes and mostly teaching in foreign language schools In primary and high school, the students have to study a language and also right to choose second language in their schools, arranging foreign language curriculums, making foreign language exams before going high schools so students have to take foreign language exams before they go the high school, in 2013-2014 the foreign language teaching started in second class European Council and European Language Pass and the last result is the school books were reprepared. Suggestions: To analyze the effectiveness of foreign language education policies, in Turkey during 2003-2013, there should be a research which will be based on with implementers (teachers) opinions.