Görevdeş ağlarda etkin veri dağıtımı
Görevdeş ağlarda etki̇n veri̇ dağitimi
  1. Tez No: 387269
  2. Yazar: ESRANUR GALİP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görevdeş Ağlar, P2P, Etkin Veri Dağıtımı, BitTorrent, Hırslı Tekniği, Harmoni Arama Algoritması, Peer to Peer Network, Effective Data Distribution, BitTorrent, Greedy Technique, Harmony Search Algorithm
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Görevdeş ağların (P2P) dosya paylaşma yöntemi olarak geleneksel istemci-sunucu modeline kıyasla hatalara karşı daha dayanıklı ve ölçeklenebilir olması gibi faydalarından dolayı günümüzde kullanımı yaygındır. P2P ağların birçok faydalarının yanında hâlâ çözülmeyi bekleyen, birçok araştırmacıya konu olmuş problemleri mevcuttur. En önemli problemlerinden biri ise ağın dinamikliği olup, düğümlerin ağa kolaylıkla girip çıkabilmeleridir. P2P ağlarda veri parçaları (piece) farklı birçok düğümde bulunabilir. Bu sebeple son parça problemi gibi belirli parçaların bulunamaması düğümlerin dosya tamamlanma süresini uzatarak sistem performansını düşürür. Bu tez kapsamında dosyaların düğümler arasında daha hızlı ve etkin bir şekilde transferini sağlayarak herhangi bir düğümün sistemden ayrılma durumuna karşın sistemde kalan diğer düğümlerin bu durumdan etkilenmelerini en aza indirmeyi amaçlayan algoritma ve yöntemler geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yöntemler Java programlama dili ile geliştirilen simülasyon aracında dört farklı ortam hazırlanarak çalıştırılmıştır. Her bir algoritma birbirleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today P2P networks are widely used as a method for file sharing due to the the advantages such as being more fault tolerant and scalable compared to the traditional client-server model. Also P2P networks have a lot of research problems that attract many researchers. One of the most important problems is the dynamic structure of P2P. File pieces are avaliable in different peers. Hence, due to the increased file completion time caused by problems such as the last piece problem, the system performance degrades. In this thesis, our aim is to provide effective and fast data distribution among peers by developing algorithms and methods. Developed algorithms are run on four different environment in a simulation tool which was written in Java programming language. Each algorithm is compared with each other.