Mobil cihazlarda veri madenciliği sonuçlarının gösterilmesine yönelik uygulama geliştirilmesi
Developing application that display results of data mining for mobile devices
- Tez No: 387270
- Danışmanlar: PROF. DR. ATA ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri madenciliği, karar ağaçları, CHAID algoritması, mobil uygulamalar, Windows Phone 7, Android, Data mining, decision tree, CHAID algorithm, mobile application, Windows Phone 7, Android
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bilgisayar sistemlerinin gelişmesiyle birlikte bilim, sağlık, nüfus, finans ve pazarlama gibi alanlarla ilgili birçok veri kayıt altına alınmaktadır. Bu verileri çözümleyerek önceden öngörülemeyen ve üstü kapalı yeni bilgilere ulaşmak için veri madenciliği yöntemleri geliştirilmektedir. Bu yöntemler özellikle bankacılık, pazarlama stratejileri, sağlık sektörü, elektronik ticaret, web sitesi analizleri, üretim bilgi sistemleri, müşteri ilişkileri yönetimi, risk yönetimi ve dolandırıcılık saptama gibi uygulama alanlarda kullanılmaktadır. Sıkı rekabet altında karlı kalmak için şirketlerin, doğru fiyatları müşterilere sunmaları gerekir. Bu amaçla veri madenciliği yöntemleri fiyat tahmini içinde kullanılmaktadır. Tez çalışmasında, kullanıcıların girecekleri özelliklere göre araçlarını satabilecekleri fiyat aralıklarını yüzdesel olarak belirleyen, Windows Phone 7 ve Android işletim sistemlerinde çalışan bir uygulama geliştirilmiştir. http://www.sahibinden.com/ sitesinden 130.000 otomobil verisi çekilmiş ve karar ağaçlarına dayanan CHAID algoritması kullanılarak test verileri elde edilmiştir. Mobil cihazlardan SQL veritabanında tutulan test verilerine erişim WCF servis ile sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of computer systems, several data related to science, health, population, finance and marketing and etc. area are recorded. To achieve unforeseen and disguised new knowledge by analyzing these data, data mining methods have developed. These methods are used particularly in banking, marketing strategies, healthcare, e-commerce, website analysis, manufacturing information systems, customer relationship management, risk management and fraud detection application areas, etc. Under strict competition to stay profitable, companies need to provide the right price to the customer. For this purpose, data mining methods are used in price prediction, too. In the thesis, depending on the features that users enter, an application running on Windows Phone 7 and Android operating systems was developed to determine price ranges and percentages of them to sell automobile. 130.000 automobile data were drawn from http://www.sahibinden.com/ web site and test data were obtained using the decision tree based CHAID algorithm. Access to the test data held in the SQL database from mobile devices is provided by the WCF service.