Holling-Taner tipi bir av-avcı modeli için Hopf çatallanma ve kararlılık analizi
Dynamical analysis of a Holling Tanner type predator-prey model with time delay
  1. Tez No: 387287
  2. Yazar: EMRAH ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ÇELİK KARAASLANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Av-avcı sistemi, Gecikmeli diferansiyel denklem, Hopf çatallanma, Kararlılık, Prey-predator system, Delayed differential equation, Hopf bifurcation, Stability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tezde gecikmeli lojistik bir av-avcı sisteminin dinamiği incelenmiş ve gecikme parametresi, çatallanma parametresi olarak seçilerek kararlılık ve Hopf çatallanma analizi çalışılmıştır. Ayrıca normal form teori ve Center Manifold teoremi kullanılarak kritik değerinde çatallanan periyodik çözümün yönü, kararlılığı ve periyodu elde edilmiştir. Elde edilen teorik sonuçlar ise nümerik simülasyonlarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the dynamics of a logistic delayed prey-predator system is investigated and by choosing time delay as bifurcating parameter, the stability and Hopf bifurcation analysis are studied. Moreover, by using normal form theory and center manifold theorem, the direction, stability and the period of the bifurcating periodic solution at critical values are obtained. Also the theoretical results are supported by numerical simulations.