Bingöl ilinde dap projesi kapsamındaki süt sığırcılığı işletmelerinin sürü yönetimi bakımından incelenmesi
The surveying of dairy farmi̇ng plants in point of herd management as part of dap project i̇n Bingol
  1. Tez No: 387288
  2. Yazar: RAMAZAN ÇETKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bingöl, Sığırcılık işletmeleri, Sürü yönetimi, DAP projesi, Bingol, Cattle enterprises, Flock Management, The DAP Project
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma Bingöl ilinde DAP kapsamında faaliyet gösteren sığır işletmelerinin genel özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Bingöl ili merkez ilçeye bağlı olan 7 adet sığır işletmesinin teknik ve yapısal özellikleri hakkında anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, anket yapılan bireylerin %71,4'ü 5 kişilik ailelerden oluşmaktadır. İlkokul ve lise mezunu olan birey oranı %42,9 iken, %14,3 oranında ise ortaokul mezunu olan işletmeci saptanmıştır. Bireylerin %71,4'ü tarım kooperatifine üye olduklarını, %28,6'sı ise üye olmadıklarını ifade etmişlerdir. Ankete katılan işletme sahiplerinin hayvan varlıklarına bakıldığında 110-150 baş ve 150 baştan fazla hayvana sahip işletmelerin oranı %28,6 olarak bulunurken, %42,9'unun hayvan varlığının 110 baştan daha az olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, işletmelerde uygulanan sürü yönetiminin genelde yeterli olduğu, ancak kalifiye bakıcı bulamama ve bazı yemleme sorunları nedeniyle bazı işletmelerde üretimin yeterli düzeyde olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is done to reveal the general features of the cattle enterprises carried out as a part of The DAP Project in Bingöl province. Within this study, technical and structural data is collected by survey methods from 7 cattle enterprises in the centre of Bingöl City. According to the results of the survey, 71.4% of the surveyed individuals' families consist of 5 people. The individuals who are primary and high school graduates are 42.9 % while 14.3% of operators who had graduated from secondary school has been identified. 71.4% of the individuals were members of agricultural cooperatives, 28.6% stated that they were not the members. According to the results, surveyed enterprises which have a number of 110 to 150 heads and which have more than 150 heads have a proportion of 28.6% while 42.9% of them have less than 110 cattle's. As a result, it can be uttered that the flock management is generally enough but production is not in sufficient levels because of the lack of qualified care workers and feeding problems.