Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılan antepfıstığında (Pistacia vera L.) alternaria yanıklık hastalığının karakterizasyonu
Characterisation of alternaria fruit blight, from pistachios (Pistacia vera L.) grown in the South-Eastern Anatolia Region
- Tez No: 387314
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antep fıstığı, Alternaria spp, patojenisite, PCR-MAT, Pistachios, Alternaria spp, pathogenicity, PCR-MAT
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Antep fıstığı ticari değeri yüksek olan bir üründür ve üretimi en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılmaktadır. Bununla birlikte ülkemizde antep fıstığında hastalık oluşturan birçok fitopatojen tespit edilmiştir. Bu çalışmada meyvelerde hastalık oluşturan Alternaria yanıklık hastalığı etmenin patojenik karakterizasyonun ve eşey tipi dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde antep fıstığı Alternaria yanıklık hastalığı simptomlarına sahip meyvelerden Alternaria spp. izolasyonları yapılmıştır. Bu bölgede hastalık, sıcaklıkların artmasıyla Mayıs ayından başlayıp hasadın yapıldığı Eylül ayına kadar devam etmektedir. Mayıs – Eylül aylarında bu bölgeden toplanan hastalıklı meyvelerin yaklaşık % 51'i Alternaria spp. tarafından infekte edildiği belirlenmiştir. Patojenisite çalışmaları antep fıstığının Ohadi çeşidine inokule edilmesiyle 83 Alternaria spp. izolatı üzerinde gerçekleştirilmiş ve tümünün patojenik olduğu belirlenmiştir. Patojenin eşleşme tipi analizleri yapılmış ve MAT1.1 ve MAT1.2 oranlarının birbirine yakın olduğu belirlenmiştir. Türkiye'de antep fıstığında Alternaria yanıklığı üzerinde yapılmış detaylı çalışmalar bulunmamaktadır. Bu nedenle bu tez çalışması gelecekte bu konuda çalışacak araştırmacılara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The commercial value of pistachios is high and mostly production is made in South-Eastern Anatolia Region However, many pathogens cause disease with these significant nuts were determined. In this thesis, Alternaria spp. were isolated from the nuts which had Alternaria blight symptoms from the Southeast Anatolia region. It was aimed to determine the pathogenic characterization and mating type distribution of Alternaria spp. isolated from pistachio nuts. In the Southeast Anatolia region, disease starts in May with increase of temperatures and continues until harvest in September. Approximately 51 % of the diseased nuts collected from this region were infected with Alternaria spp. Eighty-three Alternaria isolates were inoculated on cv. Ohadi. Then, the pathogenicity analyses were conducted and all the isolates were determined as pathogenic. These isolates were used to define the Mating types. It was determined that MAT1.1 and MAT1.2 ratios were close to 1/1. There are no detailed studies on Alternaria blight of pistachios in Turkey. So the data obtained through this thesis will help further studies in the area.