Bcr ardışık ekstraksiyon yöntemi kullanarak Kayseri Organize Sanayi Bölgesi cadde tozlarının farklı tanecik boyutlarında ağır metal türlemesi
Heavy metal speciation in various grain sizes of street dust in Kayseri Organized Industrial Region using bcr sequential extraction method
- Tez No: 387487
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Modifiye BCR Ardışık Ekstraksiyon, Cadde Tozu, Organize Sanayi Bölgesi, FAAS, Modified BCR sequential extraction, Street dust, Multivariate analysis, BCR-701, Organized Industrial District, FAAS
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Toplam 36 cadde tozu örnekleri, Kayseri'deki Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) caddelerinden toplanmıştır. Bu bölge çeşitli endüstriyel alanlarda toplam 818 iş yeri içermektedir. Modifiye BCR (Avrupa Birliği Referans) ardışık ekstraksiyon işlemi, çalışma alanının cadde tozlarında (Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn) eser elementlerinin hareketliliğini ve biyoalınabilirliği değerlendirmek için uygulanmıştır. BCR işlemi 3 basamaktan oluşur: su ve asitte çözünebilen basamak, indirgenebilir ve okside edilebilir basamak. Geride kalan kalıntı kral suyu ile çözülmüştür. Cadde tozu örneklerindeki metallerin derişimleri alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile belirlenmiştir. 36 cadde tozu örneğindeki metal hareketliliği üzerine farklı tanecik boyutunun ( Cu (48,9) > Pb (42,8) ≈ Cr (42,1) >Ni (41,4) >Zn (40,9) >Co (36,6) ≈ Mn (36,3) > Fe (3,1). Üç tanecik boyutu için metal dağılımları arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
A total of 36 street dust samples were collected from the streets of the Organised Industrial District in Kayseri, Turkey. This region includes a total of 818 work places in various industrial areas. The modified BCR (the European Community Bureau of Reference) sequential extraction procedure was applied to evaluate the mobility and bioavailability of trace elements (Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn) in street dusts of the study area. The BCR was classified into three steps: water/acid soluble fraction, reducible and oxidisable fraction. The remaining residue was dissolved by using aqua regia. The concentrations of the metals in street dust samples were determined by flame atomic absorption spectrometry. Also the effect of the different grain sizes ( Cu (48.9) > Pb (42.8) ≈ Cr (42.1) >Ni (41.4) >Zn (40.9) >Co (36.6) ≈ Mn (36.3) > Fe (3.1). No significant difference was observed among metal partitioning for the three particle sizes.