Fantasy films as a postmodern phenomenon
Postmodern bir fenomen olarak fantazi filmleri
- Tez No: 387623
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Fantastik Kurgu, Fantazi, Yüzüklerin Efendisi, Sinema, Film, Fantasy Fiction, Fantasy, Lord of the Rings, Cinema, Film
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Görsel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı fantastik kurgu filmlerini postmodern bir fenomen olarak ele alıp tartışmaktır. Bu tezin odağı, fantazi metinlerinin öykü yapısını farklı bakış yollarıyla incelemektir. Bu çalışma fantazi filmleri veritabanı üzerinden yapılan araştırmayla öncelikle fantazi kavramını tanımlayarak başlamıştır. Bu doğrultuda fantazi türü filmlerin sınırları sorgulanmıştır. Psikanaliz yöntemine ek olarak metne Tolkienci ve mistik bakış yolları tartışılmıştır. Bu bağlamda Yüzüklerin Efendisi (2001, Peter Jackson) filmi analize alınmış ve metne bakış yolları ile incelenmiştir. Özellikle, postmodern teoride var olan tarihselcilik, zaman ve özne kavramları üzerine yoğunlaşılmıştır. Öykü yapısının özelliklerinin postmodern eğilimler gösterdiği bu analizlerin sonucunda ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the fantasy fiction genre films as a postmodern phenomenon. With various ways of looking into the texts, the study focuses on the narrative structure of the fantasy formations with a postmodern perspective. This thesis firstly investigates the fantasy genre films as a whole by conducting a research on the fantasy films database. From this point, the boundary of the definition for fantasy genre is argued. With using psychoanalysis along with Tolkienian and mystic way of looking into texts, this thesis finds connections to the postmodern features of these narrative structures. In this context the film Lord of the Rings (2001, Peter Jackson) is analyzed through these ways of looking into texts. Specifically the notions of time, historicism and subject were examined through postmodern theory. Thus, the features of the narrative structure indicate postmodern tendencies.