Türk donanma tarihi (1923-1938)
The history of Turkish navy (1923-1938)
- Tez No: 387636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Deniz Kuvvetleri, Bahriye Dairesi, Bahriye Vekâleti, Deniz Müsteşarlığı, Cumhuriyet Donanması, Naval Force, Navy Department, Naval Ministry, Naval Undersecretaryship, Republic Fleet
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
?Türk Donanma Tarihi (1923 1938) konulu çalışmamda, 1923 1938 yılları arasındaki donanma faaliyetleri ve Deniz Kuvvetlerinin teşkilatı anlatılmaktadır.İlk bölümde, Türklerin 1923 yılına kadar olan denizcilik faaliyetleri incelenmektedir. Bu Kapsamda özellikle milli mücadele dönemi Deniz Kuvvetleri'nin durumu anlatılmaktadır.İkinci bölümde, Osmanlı'dan kalan deniz gücü ve Cumhuriyet Dönemindeki Donanma anlatılmaktadır.Üçüncü bölümde, Cumhuriyet Donanmasının teşkilatı ve personel, eğitim ve lojistik teşkilatlanma üzerinde durulmaktadır.Dördüncü bölümde ise Atatürk'ün denizciliğe bakışı incelenmiş ve konunun genel değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In my study by the subject of Republic Fleet (1923 1938)is explained that the activities of the Turkish Fleet, and Turkisk Naval Forces organization.In the first section, the activities of the Turkish Navy before 1923 especially the years of the Turkish National Struggle for Independence is examined.In the second section, the inheritance sea power of the Ottoman and Republic Fleet activities is described.In the third section, it is focused on the personel, training, and logistics organization of the Republic fleet.The fourth section it is examined that the ideas of Atatürk about Turkish Navy and the overall assessment is made.