Dönemlerine göre musikişinas Osmanlı padişahları, dönemlerinde musiki adına yaşanmış önemli gelişmeler ve bu dönemlerin genel değerlendirmesi
Musically skilled Ottoman sultans in terms of their period, essential musical developments during their reigns and general evatuation of all these periods
- Tez No: 387650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Osmânlı, Mûsikîşinas, Pâdişâh, Musically, Ottoman, Sultan
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışmada Klâsik Türk Mûsikîsi'nin olgunlaşıp zirveye ulaştığı Osmânlı İmparatorluğu Dönemi'nde Mûsikîşinas Osmânlı Pâdişâhları'nın Türk Mûsikî Târihi açısından önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın amacı dünyaya hükmetmiş bir cihân imparatorluğunu yöneten pâdişâhların şahsiyetlerini, mûsikîye verdikleri desteği, önemi, yaptıkları besteleri, dönemlerinde mûsikî adına yaşanmış önemli gelişmeleri ve Klâsik Türk Mûsikîsî'nin hak ettiği değeri bulmasında ve gelişmesinde pâdişâhların üstlendiği önemli rolü ortaya koymaktır.Bu araştırmada kaynak tarama yöntemi kullanılmıştır. Özellikle araştırmaya temel olacak kitaplar öncelikle temin edilmiştir. Daha sonra TRT İstanbul Radyosu arşivindeki çalışmalarla da besteleri günümüze kadar gelen pâdişâhların eserlerine ulaşılmış böylece araştırma bu eserlerle desteklenmeye çalışılmıştır.Bu çalışmanın ilk bölümünde Osmânlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan yıkılışına kadar olan dönemlerin genel târihine yer verilerek kısaca bahsedilmeye çalışılmıştır.Osmânlı İmparatorluğu'nda sanat başlığı altında ele alınan ikinci bölümde ise mimârî, bezeme, tezhîb, çini, ebrû, hat, edebiyât-şiir ve minyatür sanatlarına değinilerek araştırmanın temel çıkış noktası olan Osmânlı'daki mûsikî sanatı; Mehter Mûsikîsi, Dînî Mûsikî ve Klâsik Türk Mûsikîsi olmak üzere üç ana başlıkta anlatılmaya çalışılmıştır.Son bölümde ise çalışmanın başlığından hareket edilerek Mûsikîşinas Osmânlı Pâdişâhları'nın hayatları, dönemlerinde mûsikî adına yaşanmış önemli gelişmeler varsa bestecilik yönleri ve eselerinden kapsamlı olarak bahsedilip bütün dönemlerin genel değerlendirmesiyle sonuç bölümüne varılmıştır.Sonuç olarak yapılan bu çalışmayla Osmânlı İmparatorluğu'nu yöneten pâdişâhların Klâsik Türk Mûsikîsi'ne vermiş oldukları önem ve destekle bunun yanında yapmış oldukları muhteşem eserlerle bu mûsıkiyî zirveye çıkardıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis it has been tried to emphasize on the essence of musically skilled Ottoman Sultans in terms of Turkish Music History in Ottoman Empire during which Classical Turkish Music had flourished and reached its top. The aim of this thesis is to present the personalities of the Sultans who reined a world emperorship which leaded all around the earth, their support for music, their works of art, the necessary musical developments during their periods and to present the important role the Sultans undertook by contributing to the development of Classical Turkish Music.In this research resource scanning method has been used and especially the books which will base on the research were firstly provided. Subsequently, the archive of TRT Istanbul Radio has been used to reach works of Sultans which are still known at present with which the thesis has been tried to be supported.In the first part of this thesis it has been tried to mention about the general history of Ottoman Empire from its rise to its fall in short. In the second part of the thesis with the title of `Art in Ottoman Empire?, by touching on the arts of architecture, decorating, ornamenting, faience, marbleization (of paper), calligraphy, poetry and miniature; `The art of music in ottomans? which is the starting point of this research has been tried to mention in three main headlines which are Janissary Music, Religious music and Classical Turkish Music.In the last part under the title Musically skilled Ottoman Sultans and Music perception of their periods?, the lives of musically skilled Sultans, music perception of their periods, their composing talent if there was and their works of art have been mentioned extensively and come to the conclusion part.In conclusion with this thesis it has been made clear that the Sultans of the Ottoman Empire had caused Turkish Music to reach its peak as they gave great importance and support to Classical Turkish Music by creating magnificent works for it.