Van kenti parklarının peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
The assesment of Van urban parks by landscape architecture
  1. Tez No: 387681
  2. Yazar: DUYGU GÖRÜRÜM AKDUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Parkları, Peyzaj Tasarım İlkeleri, Rekreasyon, Urban Park, Landscape Architecture Design Principles, Recreation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnsanlar yoğun yaşam şartlarından arta kalan zamanlarında nefes alabilecekleri rekreasyon alanlarına ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını karşılamakta aktif/pasif yeşil alanların rolü büyüktür. Bu nedenle her yaştan, her cinsiyetten kent insanının içinde ruhsal ve fiziksel olarak rahatlayabileceği çeşitli ortamların oluşturulması gerekmektedir. Bu ortamların içerisinde de en önemlisi kentsel rekreasyon alanları olarak hizmet veren kent parklarıdır.Son yıllarda artan nüfusla orantılı olan Van kenti açık yeşil alanlara olan ihtiyacıyla bu araştırmanın konusu olmuştur. Büyük şehir olmaya aday olan bu şehirde bulunan parklar ve rekreasyon alanları yeterli gelmemektedir. Kentin parklarında kullanılan canlı materyaller (ağaçlar, çalılar, yer örtücü ve sarmaşıklar), cansız materyaller (havuzlar, çocuk oyun elemanları, banklar, aydınlatmalar) gözlemlenmiş ve peyzaj tasarımı açısından değerlendirilmiştir. Araştırma konusu olan parklarda mevcut durum ortaya konarak fonksiyonel ve estetik açıdan yapılan yanlışlıklar belirlenip çözüm önerileri ortaya konmuştur.Yapılan araştırma ve gözlemler sonucunda araştırma konusu olan parkların teknik prensipler açısından da çok zayıf olduğu fikrine varılmıştır. Rekreasyonel düzenlemeler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
People needs recreation areas where they can take breath apart from their intensive life conditions active/passive green areas have a great role in order to meet these needs. The various types of media need to be established in order mentally and physically relaxation of people in all ages and sexes. In these environments, urban parks serve as the most important urban recreation area.In recent years, proportional to its increasing population the need for open green spaces in the city of Van has been the subject of this research. Parks and recreation areas in this city which is a candidate of metropolitan municipality are not sufficient. The city's parks and vibrant materials (trees, shrubs, groundcovers and vines), lifeless materials (swimming pools, children playground, benches, lighting) were observed and evaluated in terms of landscape design. The current situation in the investigated parks were determined inaccuracies were idendifed based on functional and aesthetic aspects, and solutions were proposed.It was concluded that investigated parks were to weak based on technical principles. Recreational regulations have been proposed.