Obstrüktif uyku apnesi sendromlu hastalarda cerrahi sonrası üst solunum yolu anatomisi değişiminin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
CT evaluation of the anatomical changes in the upper respiratory tract after surgery at the obstructive sleep apnea syndrome patients
- Tez No: 387728
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ORHAN KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku abne sendromu, dil kökü askısı, Obstructive sleep apnea syndrome, tongue base suspension
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS), uyku sırasında tekrarlayan üst solunum yolu obstrüksiyonu epizodları ve sıklıkla kan oksijen satürasyonunda azalma ile karakterize bir sendrom olarak tarif edilmektedir. Cerrahi tedavisinde, uvulopalatofarengoplasti ile kombine dil kökü süspansiyonu basit, güvenilir ve başarılı bir yöntem olup hastaların üst solunum yollarında değişimler meydana getirmektedir. Çalışmamızdaki amaç bu değişimleri, multislice BT eşliğinde PNR ve PAS ölçümlerini yaparak araştırmak ve PNR ile PAS'ın cerrahi sonrası değişimi değerlendirmede, önemli parametreler olduğunu ortaya koymaktır.Çalışmaya Mayıs 2006 ?Ağustos 2009 arasında, horlama, partnerlerinin ifade ettiği uykuda solunum durması, gündüz aşırı uykululuk hali ve yorgunluk gibi şikayetlerle Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine başvuran; yapılan fizik değerlendirme ve PSG sonrasında UPPP ile kombine dil kökü süspansiyonu uygun görülen, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 23'ü erkek 1'i kadın toplam 24 OUAS'lı hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, preoperatif ve postoperatif 3. aydaki ortalama AHİ, EUÖ, VKİ, ortalama oksijen satürasyon değerleri ile PNR ve PAS ölçümleri incelendi.İstatistiksel olarak analiz yapıldığında AHİ ve VKİ azalma ve EUÖ ile ortalama oksijen satürasyonunda anlamlı bir artış saptandı. Yapılan BT incelemesinde cerrahi sonrası ortalama PNR değerleri azalırken PAS değerinde artış bulundu. Hastalar AHİ'lerine göre hafif-orta OUAS ve ağır OUAS olmak üzere iki gruba ayrıldığında, PNR ve PAS değerleri için gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Cerrahi sonrası iki grupta da ortalama PNR azaldı ve PAS arttı fakat değişim değerleri anlamlı değildi.Sonuç olarak, OUAS hastalarında cerrahi sonrası başarıyı değerlendirmede PNR ve PAS ölçümlerinin önemli parametreler olduğu çalışmamızda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is defined as a syndrome characterized by repetitive episodes of upper airway obstruction during sleep and frequently decreases in blood oxygen saturation. In surgical treatment, tongue base suspension combined with the UPPP is simple, reliable and successful method which performs to changes in the upper respiratory tract. The aim of our study is the the research of the changes by getting of PNR and PAS measurements with multislice CT and to reveal PNR and PAS are important parameters in order to ases the changes after surgery.In this study the patients who applied to the Pamukkale Univesity?s ear, nose and throat clinic between the April 2006- Agust 2009 with the complaining of snoring, stop breathing during sleep that expressed by their partners and being sleepy during the day; after physical assesment and polysomnography (PSG) the patients with obstructive sleep apnea (OSA) who are appropriate for the operation of combined tongue base suspension with UPPP and who accepted to participate as a volunteer, 23 of women and 1 of man 24 patients are included. The demographic features, preoperative and postoperative in third month on average apnea-hypopnea index (AHI), Epworth sleepiness scale (ESS), body mass index (BMI), average oxygen saturation values with the pharyngeal narrowing ratio (PNR) and pharyngeal airway space (PAS) the patients were examined.After analyzed statistically it was detected that AHI, BMI decreased and ESS, average oxygen saturation values significantly increased. The CT scan after surgery, found an average increase in the value of PNR and decrease in the value of PAS. When the patients are seperated in to two groups as mild-moderate and severe OSAS according to their AHI, there was no significant difference for PNR and PAS values between these groups. However the difference values were not significant in both group, the average PNR was decreased and PAS was increased after the surgery.As a result, in our study is shown that PNR and PAS measurements are important parameters to evaluate the success of the surgery in OSAS patients.