Toplu ve topsuz aerobik ve anaerobik eşik antrenmanlarının futbola özgü fizyolojik parametreler ve maç performansı üzerine etkisi
Effect on the football specific physiologic parameters and match performance of the in-ball and non-ball aerobic and anaerobic threshold trainings
- Tez No: 387805
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ENİSELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Soccer, Soccer Specific Endurance, Lactate Threshold, Match Performance, Aerobic Threshold, Anaerobic Threshold, Heart rate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Futbol oyununun diğer branşlardan farklı olarak kendine has özellikleri vardır. Futboldaki dayanıklılık ihtiyacı futbol oyununun gereksinimlerini yansıtmalıdır. Futbola özgü dayanıklılık, müsabaka içerisindeki koşu ve egzersizlerde düşük şiddetli aktivitelerden yüksek şiddetli aktivitelere ve sprinte kadar, sürekli 2-3 sn de bir hız ve yön değişikliklerini içeren bir yapıdadır. Ayrıca, futboldaki dayanıklılık yüksek şiddetli egzersizleri ve sprintleri performansta azalma olmadan yapabilme kabiliyetidir. Futbol maçında, futbolcuların fizyolojik cevapları futbol maçınının şiddetini açıklamaktadır. Bu cevaplar maç sırasındaki futbol oyuncularının kalp atımı ve kandaki laktat konsantrasyonu gibi değişkenlerdir. Maç sırasındaki laktat konsantrasyonu yaklaşık 4 mMol/l civarındadır (1,15,16,17,18,19,20,21). Futbol maçındaki fizyolojik cevaplara yakın egzersiz yüklerini örneğin 4 mMol/l civarında şiddeti kullanmak futbolcuların dayanıklılığını geliştirmek için daha futbola özgü olabilir. Ayrıca, futbol maçı sırasında futbol oyuncusu 90 dakika boyunca hız ve yön değiştirmeli uzun süreli koşuları toplu ve topsuz olarak yapmaktadır. Sadece koşu performansı değil, aynı zamanda topla beceri performansı da önemlidir. Buradan yola çıkarak, bu çalışmanın amacı, sınırlandırılmış alanda oyun ve topsuz aerobik-anaerobik eşik antrenmanlarının; futbola özgü dayanıklılık performansına, anaerobik eşik (AnEH) hızına, maç performansına etkileri araştırılarak, her iki yöntemin etkilerinin karşılaştırılmasıdır.Bu çalışmaya, Manisa 1. Amatör U-19 liginde futbol oynayan toplam 18 sporcu katılmıştır. Bu çalışmada, 8 hafta boyunca uygulanan iki farklı antrenman programlarının futbolcular üzerinde meydana getirdiği fizyolojik ve fiziksel değişiklikleri saptamak için hem laboratuar ortamında hem de futbol sahasında çeşitli ölçümler ve testler uygulanmıştır. Laboratuarda koşu bandında yapılan testler vasıtası ile futbolcuların kan laktat konsantrasyonları ve kalp atımları cevaplarından anaerobik eşik hızları ve nabızları saptanmıştır. Anaerobik eşik hızı; her iki antrenman yönteminin etkilerini saptamak için, anaerobik eşik kalp atımları AnE koşu ve sınırlı alanda oyun antrenmanlarında referans kalp atımı olarak kullanılmıştır. Ayrıca sporcuların müsabaka sırasındaki teknik analizi yapılarak, uygulanan antrenman metotlarının maç performansı üzerindeki etkileri de saptanmaya çalışılmıştır.Bu çalışma, topsuz AnE koşu ve AnE şiddetinde sınırlı alanda oyun antrenmanlarının anaerobik eşik hızını, Yo-Yo testi ile yapılan futbola özgü dayanıklılık performansını geliştirdiği, bu gelişimde her iki antrenman yöntemi arasında fark olmadığını açıklamaktadır. Fakat topsuz AnE koşu ve AnE şiddetinde sınırlı alanda oyun antrenman yöntemi teknik beceri, maç performansı üzerinde farklı etkiye sahip olduğu da bu çalışma sayesinde açıklanmaktadır.Bu araştırma sonuçlarından, oyun antrenmanları ile dayanıklılık özelliği geliştirilebileceği gibi, bunun yanında teknik ve taktik amaçlı gelişim de sağlanabileceği tavsiye olunmaktadır. Bu sayede, futbol antrenörlerinin antrenman programlarında hem dayanıklılık hem de teknik ve taktik amaçlı antrenmanları birlikte uygulayarak zaman tasarrufu sağlanacaktır. Ayrıca teknik ve taktik antrenmanların sayısı arttırılarak futbolcularının maç performansının geliştirilmesine katkıda bulunulacaktır.Anahtar Kelimeler : Futbol, Futbola Özgü Dayanıklılık, Laktat Eşiği, Maç Performansı, Aerobik Eşik, Anaerobik Eşik, Kalp Atımı.
Özet (Çeviri)
Soccer game has its own features slightly different from the other sports. Endurance in soccer reflects the features of a soccer game. Soccer specific endurance is a structure that includes continuously alterations of speed and direction in every 2-3 sec. as well as low and high density activities of running and the other exercises in the match. Furthermore soccer has a capability of doing the high density exercises and sprints without any declining of the performance. Physological answers of the soccer players during a soccer match explain the intensity of the match. These answers are heart rates and blood lactate concentrations of the soccer players in a soccer match. Lactate concentration during a match is nearly 4 mMol/l (1,15,16,17,18,19,20,21). Close to the physiological responses to exercise in a soccer game, for example load 4 mmol / l in the vicinity to use intensity to improve the durability of the players may be more specific to soccer. Behind this, soccer players run continously through 90 minutes, which is speed and directional altered running with or without a ball. Not only running performance is important but also ability performance with ball is important. Accordingly, the aim of this study is to investigate the effects of the aerobic and anaerobic threshold trainings in the small-sided games to the endurance performance of soccer specific game, to the anaerobic threshold speed (AnEH) and to the match performance, and to compare the both of the methods.In this study 18 male soccer players playing in the Manisa 1 st Amateur U-19 soccer league participated. In this study, different tests and measurements have applied both in the labaratory and in the field to determine the physiological and physical changings of the soccer players that occured after an 8 weeks training programme. Anaerobic threshold and heart rates of the players were determined through the answers of blood lactate concentrations and heart rates by the labaratory tests on treadmill. Anaerobic threshold speed was used to determine the effects of the both method, anaerobic threshold heart rates used for reference heart rates for AnE running and small-sided game training. Moreover, by technical analyses of the players during the match, the effects of the applied training methods over the match performances tried to be determined.This study, non ball AnE and AnE intensity in small-sided in the severity of the anaerobic threshold training game speed, Yo-Yo test performance of the soccer-specific development of resistance, both in this development differences between the training method. But without a ball game in small-sided game in the intensity AnE and AnE condition and technical skills training method, the match has different effects on performance due to describes this work.From the results of this study it will be suggested that endurance charecteristic can be developed by game trainings and besides, technical and tactical oriented development can be provided. Through time economy can be provided by applying both the endurance training and technical and tactical training at the same time. Furthermore it can be made a contribution to development of the match performances of the players by increasing technical and tactical trainings.