İkiz açıklar hipotezi ve Türkiye uygulaması (1987-2009)
  1. Tez No: 387817
  2. Yazar: VİLDAN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE YILDIRIM ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: İkiz açıklar hipotezi, Cari işlemler açığı, Bütçe Açığı, Twin deficits Hypothesis, Current Account Deficits, Budget Deficits
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İkiz açıklar hipotezi temelde bütçe açığı ile cari işlemler açığı arasında bir ilişkinin varlığını işaret etmektedir. Bu anlamda geçerli olan Geleneksel Keynesyen görüş, iki değişken arasında pozitif bir ilişkinin mevcut olduğunu savunur. Buna karşın Ricardocu Eşdeğerlik Yaklaşımı, bütçe dengesi ve cari işlemler dengesi arasındaki Keynesyen görüş doğrultusunda ifade edilen etkileşimi rededer.Bu çalışmada İkiz Açıklar hipotezi Türkiye ekonomisi açısından 1987-2009 dönemine ait veriler kullanılarak test edilmiştir. Analizde; VAR yöntemi uygulanmış, etki-tepki ve varyans ayrıştırması sonuçlarına yer verilerek eğer iki değişken arasında bir ilişki söz konusu ise, bütçe açıklarının cari işlemler açıklarını hangi makro ekonomik değişkenler üzerinden etkilediğinin tespitine çalışılmıştır.Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'de bütçe açıkları cari işlemler açıklarının artmasında kayda değer bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Fundamentally, Twin Deficits Hypothesis indicates that there is a relation between the Budget Deficits and Current Account Deficits. As such, effective Traditional Keynesian View defends that there is a positive relationship between the two variants. Opposite to this, Ricardian Equivalence Approach refuses the interaction between budgetary balance and current account balance that is denoted in accordance with the Keynesian View.In this study, Twin Deficits Hypothesis is tested in terms of the Turkish Economy by using the data that belong to the years between 1987-2009. In the analysis part, VAR method is applied. By using the results of action and reaction separation and variance separation, it is studied to state that if there is a relation between the two variants, how Budget Deficits influence the Current Account Deficits on which macro-economic variants.As a result of this study, ıt can be said that in Turkey, Budget Deficits does not have a thundering influence on increasing of the Current Account Deficits.