Manisa kent merkezinde yaşayan kişilerde yatarak tanı ve tedavi hizmeti kullanımı ve etkili faktörlerin belirlenmesi
The evaluation of use of health services and related factors in Manisa city center
  1. Tez No: 387833
  2. Yazar: HABİB SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Özel hastane, bekleme süresi, yatış süresi, Private hospital, waiting time, length of stay
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Yatarak tanı ve tedavi hizmetleri kullanımı konusundaki bilgiler sağlık hizmetlerinin planlanmasında önemlidir. Bu kesitsel çalışma kapsamında 2009 yılında Manisa kent merkezinde yatarak tanı ve tedavi hizmeti kullanımı ve hizmet kullanımı ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Manisa kent merkezinde 2009 yılında 2979 kişiden oluşan bir örnek grubuna ulaşılmıştır. Örnek seçiminde küme örnek seçimi yöntemi kullanılmıştır. Kişilerin ?son bir yıl içinde yatarak tanı ve tedavi hizmeti kullanımı? konusundaki bilgiler bir anket yardımı ile toplanmıştır. Veriler SPSS for Windows 11.0 istatistik paket programında değerlendirilmiş, analizlerde ki kare testi, Fisher'in kesin ki kare testi, oneway ANOVA post hoc bonferroni testi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır.Bulgular: Hane halkı bireylerinin %6.2'si son bir yıl içinde yatarak tanı ve tedavi hizmeti gerektiren en az bir sağlık sorunu yaşamış ve %5.9'u son bir yıl içerisinde yatarak tanı ve tedavi hizmeti almıştır. Son bir yılda yatarak tanı ve tedavi hizmeti kullanımı 0-14 yaş grubuna göre 15-49 yaş grubundakilerde 1.67 kat (%95 GA, 1.05- 2.65), 50-64 yaş grubundakilerde 2.13 kat (%95 GA, 1.23- 3.70) ve 65-74 yaş grubundakilerde 4.50 kat (%95 GA, 2.35-8.61), 75 ve üzeri yaş grubundakilerde 5.58 kat (%95 GA, 2.79-11.13) daha fazla saptanmıştır. Son bir yılda yatarak tanı ve tedavi görülen hastaneler %65.0 ile devlet hastaneleri, %20.5 ile üniversite hastanesi ve %14.5 ile özel hastanelerdir. Özel hastanelerden alınan yatarak tanı ve tedavi hizmetleri yıllar içerisinde artmıştır.Manisa kent merkezinde özel hastanelerdeki cerrahi işlem oranı (%79.3) Manisa Devlet Hastanesi'ne (%47.9), Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne (%48.5) ve Üniversite Hastanesi'ne (%31.7) göre çok yüksektir.Sonuç: Manisa kent merkezinde toplumun farklı grupları için yatarak tanı ve tedavi hizmetlerinin ulaşılabilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The data on hospitalization is important for planning health services. We aimed to determine the use of hospital care and related factors in Manisa City Center in 2009.Methods: We acceseed a representative sample (n=2.979) in Manisa city. We used cluster sampling approach. The data on hospitalization within the last 1 year before the survey were collected by face to face interviews. Data were analyzed using SPSS for Windows 11.0. Chi square test post hoc analyses, logistic regression analyses were used data analysis.Results: Of the study population, 6.2% reported that they had an illness for inpatient are within the last year before the survey. The percentage of using inpatient care within the last year before the survey was 5.9%. Hospitalization rate was higher among people aged 15-49 years (OR, 1.67; 95% CI 1.05- 2.65), among people aged 50-64 years (OR, 2.13; 95% CI 1.23-3.70), among people aged 65-74 years (OR, 4.50; 95% CI 2.35-8.61) and among people aged over 75 years (OR, 5.58; 95% CI 2.79-11.13). Of those people hospitalized, 65% were used state hospitals, 20.5% were used university hospitals and 14.5% were used private hospitals. İnpatient diagnostic and treatment services in private hospitals received increased over the years. Surgical operation rate in Manisa city center private hospitals (79.3 %) higher than Manisa State Hospital (47.9 %) and Manisa Merkez Efendi State Hospital (31.7 %)Conclusion: We concluded that hospitalization services were accessible for different groups in Manisa City Center.