Kütahya ili rüzgar hızı potansiyelinin analizi
The wind speed potential analysis of Kutahya province
- Tez No: 387832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. SERDAR TUNABOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar, Rüzgar Hızı, Kütahya, Rüzgar Potansiyeli, Rüzgar Santrali, The Wind, The Wind Speeds, Kutahya Province, The Wind Potential, The Wind Power Plants
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünya nüfusunun hızla artması ile birlikte insanların enerji tüketimi de hızla artmaktadır. Tüketimin büyük bir kısmının karşılandığı fosil enerji kaynaklarının hızla azalması ve atık gazlarından dolayı küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olmaları, bilim adamlarını, doğaya zarar vermeyecek yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında hidrolik, güneş, biokütle, jeotermal ve rüzgâr enerjisi son yıllarda büyük önem kazanmaya başlamıştır.Rüzgar enerjisi, fosil yakıt kullanımına ihtiyaç duymadığından çevre dostu bir enerji biçimidir. Rüzgar türbinlerinin, termik santraller ya da dizel santraller gibi emisyonları yoktur. Bu tür emisyonlar, asit yağmurları ve küresel ısınmaya neden olan sera etkisine yol açmaktadır. Rüzgar enerjisinin en önemli özelliği, yenilenebilir enerji kaynağı olmasıdır. Bu sebepten fosil yakıtlar gibi tükenmesi söz konusu değildir.Ülkemizde ve dünyada hızla artan enerji ihtiyacı, bu artış karşısında mevcut tükenir enerji kaynaklarında azalma ve bazı kaynakların yol açtığı sorunlar; yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını gündeme getirmiştir.Bu çalışmada Kütahya, Simav, Tavşanlı ve Gediz için rüzgar hızı potansiyeli istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bölgenin özellikleri de dikkate alınarak kurulacak rüzgar türbininin hangi yükseklikte kurulması gerektiği konusunda fikir vermek amacıyla yerden yükseklik arttıkça rüzgar hız değişimleri ortaya konulmuştur. Hesaplamalar 50 metre ve 100 metre yüksekliğe göre yapılmıştır. Çalışmada Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan Kütahya, Simav, Tavşanlı ve Gediz istasyonlarına ait 2000-2009 yılları arasında kayıt edilen veriler kullanılarak bu istasyonlar arasında rüzgar potansiyeli en uygun yer belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid increase in the world population, the energy consumption has also increased. Since the rapid decline of fossil based energy sources in which the major consumption requirement is met and their effect on global warming due to the sera gases; scientists concentrated their research on alternative renewable and eco-friendly energy sources. Among the renewable energy sources; hydraulic, solar, bio-mass, geothermal and wind energy have gained much importance in the past years.The wind energy is a clean renewable energy and does not depend on the fossil fuel. The wind power plants do not have air polluting emissions. In the conventional power plants, these kind of emissions causes the greenhouse effect, the acid rain and the global warming.Increasing demand for energy both in our country and in the world, the decrease in the availiable energy resources and some problems caused by some resources point out the importance of new and renewable energy resources.This study is based on the statistical analysis of the wind speed for Kütahya, Simav, Tavşanlı and Gediz regions. The wind speed changes are presented depending on the altitute and the installation height of the wind turbine. The calculations were made for 50 meters and 100 meters height values. In this study the site, which is the most suitable with respect to the wind potential was determined according to the wind data taken between the years 2000 ? 2009, which is provided by the official measurements and recordings from State Meteorology General Directorate for the mentioned regions.