Balıkesir il merkezinde okul öncesi çocuklarda beslenme durumu ve bunu etkileyen faktörler
Nutritional status of preschool children and factors affecting in Balikesir city center
  1. Tez No: 387873
  2. Yazar: KEVSER TARI SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ERBAY DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Obezite, Malnütrüsyon, Yaşam Kalitesi, Preschool Term, Obesity, Malnutrition, Quality of life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Balıkesir kent merkezinde okul öncesi çocuklarda, beslenme bozukluğu kapsamında obezite, malnütrisyon görülme sıklıklarının, ilişkili faktörlerin belirlenmesi, obezite ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırma, okul öncesi eğitim alan 3-6 yaş 1073 çocuk evreninden seçilen 410 kişide yürütülmüştür. Resmi ve özel eğitim kurumlarından alınacak öğrenci sayısı tabakalı örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın katılım oranı %89.0'dur.Araştırmada araştırmacının geliştirdiği anket, Kiddy Kindl Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmış, çocukların boy ve vücut ağırlığı ölçümleri yapılmıştır. Veri çocuklarda yüz yüze görüşme yöntemiyle, ebeveynlerde ise ders bitiminde çocuklara verilen anket formlarının evde doldurularak geri getirilmesi ile toplanmıştır. Veri analizinde %95 Güven Aralığında tek değişkenli ve çok değişkenli risk analizi, Student t testi, Mann- Whitney U testi, Varyans Analizi, Kruskal Wallis Varyans Analizi uygulanmış, çok değişkenli analizde lojistik regresyon analizi kullanılmıştır.Araştırma grubunda malnütrüsyon prevalansları sırasıyla düşük kiloluluk, zayıflık ve bodurluk için % 1.1, %4.5 ve %2.2'dir. Kiloluluk, obezite prevalansları %15.1 ve %5.5'tir. İştahlı, geliri giderine eşit/fazla olanlarda, park vb. yerlere gitmeyenlerde kiloluluk/obezite riski yüksektir. Obezitenin yaşam kalitesini ve alt alanlarını etkilemediği belirlenmiştir. Araştırma grubunda yaşam kalitesini etkileyen değişkenler incelendiğinde; duygusal alanda babası sigara içmeyen, özsaygı alanında yiyeceğin ödül olarak kullanılmadığı, üç öğün düzenli yemek yemeyen, TV seyretme süresi kısıtlanmayanlarda, aile alanında kardeşi olmayan çocuklarda, sosyal ilişkiler alanında kız çocuklarında kardeşi olmayanlarda ve çalışan annelerin çocuklarında yaşam kalitesinin kötü olma riski yüksektir.
Özet (Çeviri)
Nutritional disorders in the context of obesity ,the prevalance of malnutrition associated factors, determining the relationship between obesity and quality of live has been aimed to be evaluated.Research, education pre-school children 3-6 years in 1073 selected from 410 people was conducted in the universe. The number of students taken from the state schools and the private schools is determined with the stratified sampling method. The participating rate is % 89.0.In the research; researcher developed the questionnaire, Kiddy Kindl Quality of life Scale has been used and height and body weight of children were measured. the questionnaire has been applied to children face to face and has been given to their parents at the end of the lesson on condition that they have given back the questionnaires. data analysis in 95% confidence interval univariate and multivariate risk analysis, Student T Test, Mann-Whitney U Test, Anova, Kruskal Wallis Anova Was applied in Logistic Regression Analysis was used.The prevalance of underweight %1.1, wasting %4.5, stunting %2.2. The prevalence of overweight and obesity is % 15.1 and % 5.5. Appetite, income and expense being equal or too much income and don?t go to park, etc. İn children risk of overweight/obesity is high . In the research, it is determined that overweight/obesity doesn?t affect the quality of life and it?s subscale. İt is determined that the quality of life non-smokers in the emotional functioning father, self-esteem is not used in the field of food as a reward, do not eat three meals regularly, TV watching time constraints, children without siblings in the family functioning, In the social functioning in girls as brothers and working quality of life of children of mothers with high risk of being poor .