Yabancılaşma ve Türk romanı: Bir edebiyat sosyolojisi denemesi
Turkish novel and alienation: A sociology of literature try
- Tez No: 387914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Türk Romanında Yabancılaşma, Aydın Yabancılaşması, Toplumsal Yabancılaşma, Kültürel Yabancılaşma, Alienation, Turkish Novel of Alienation, Intellectual Alienation, Social Alienation, Cultural Alienation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Yabancılaşma, yüzyıllardır felsefe, psikoloji, sosyoloji ve edebiyat alanında önemini koruyan bir kavramdır. Bu çalışmada Türk romanı ve yabancılaşmadan hareketle, toplumsal bağlam içerisinde yabancılaşma göstergeleri derinlemesine incelenmiştir. Türk Romanı ve Yabancılaşma: Bir Edebiyat Sosyolojisi Denemesi adlı bu araştırmada geleneksel toplumdan modern topluma geçişte meydana gelen hızlı toplumsal değişimin toplumun bütün kesimlerinin yabancılaşmasına etkileri ele alınmıştır.Bu çalışma ilk olarak yabancılaşma kavramının çeşitli düşünürler tarafından tarihsel süreç içinde nasıl tanımlandığını ve incelendiğini ortaya koymuştur. İkinci olarak Melvin Seeman'ın yabancılaşma kuramı ışığında yabancılaşma göstergelerini kullanarak romanlardaki seçilmiş karakterlerin yabancılaşma süreçlerini incelemiştir. Bu araştırma; romanlarda ele alınan yabancılaşma kavramının sosyolojik açıdan da inceleyerek edebiyat sosyolojisine katkı sağlamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Alienation is a notion which keeps its significance in philosophy, psychology, sociology and literature for many centuries. Owing to Turkish novel and alienation, alienation signs in social concept have reviewed elaborately in this work. In transition that Traditional society to modern society, affects of rapid social alteration on alienation of all parts of society has handled in the study is named ?Turkish Novel and Alieanation: A Sociology of Literature Try?.The work firstly presents how alienaiton has defined and has examined in historical process by various philosophers. Secondly, alienation process of selected novel characters have been studied by projection of Melvin Seeman?s alienation theory with using its signs. The work purpose to contribute to sociology of literature, examining notion of alienation which handled in novels by sociological perspective.