Cumhuriyet Dönemi Türk romanında aydınlar (1950-1970)
Intellectuals in the Republican Turkish novel (1950-1970)
  1. Tez No: 310919
  2. Yazar: MEHMET BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Aydın/Münevver/Entelektüel, Toplumcu / Gerçekçi Aydın, Yabancılaşan Aydın, Millî ve Manevi Değerleri Önceleyen Aydın, Novel, Literate/Enlightened/Intellectual, Socialist /Realist Intellectual, Alienated Intellectual, Intellectual Who Prioritize National and Sentimental Values
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 600
Özet
Bu çalışmada siyasi, sosyal, kültürel ve edebî açıdan farklı açılımların ve dönüşümlerin yaşandığı 1950 ile 1970 yılları arasında yayımlanan (1950 ve 1970 de dâhil) Türk romanlarında aydınların, hangi açılardan nasıl ele alındıkları tespit ve tahlil edildi. Romanda işlenen aydınlar ve bu isimler aracılığıyla verilmek istenen temalar, roman inceleme tekniklerine riayet edilerek derinlemesine irdelendi.Bu araştırma, dönemin romancılarının eserlerinde yer verdikleri aydınların, toplumun duygu ve düşünce dünyasını ne yönde ve ne ölçüde genişletme ve zenginleştirme amacında olduğu hususunu irdeleme; romanda işlenen İttihat ve Terakki, Millî Mücadele, Atatürk ve inkılaplar, Batılılaşma, gelenek, Anadolu, eğitim, din, İkinci Dünya Savaşı, CHP, DP, halk-aydın ilişkisi, doktrinler, sanat/edebiyat, yabancılaşma gibi temel meseleleri ve toplumun geçirdiği sarsıntıları, bunalımları, sorunları farklı dikkatlerle aydınlar eşliğinde sunma amacındadır. Bu tez 1950 öncesi Türk romanında aydın meselesini inceleyen önceki akademik çalışmaların bir devamı ve sonraki yapılacak çalışmaların da bir bütünleyicisi olacaktır.Sonuç olarak incelenen aydınlara bütüncül bir nazarla bakıldığında bu isimlerin Türk aydının tarih sahnesindeki dağılımı, nitelikleri, misyonu ve problemleriyle paralellik arz ettiği görülmektedir. Topluma ve kendine yabancılaşarak hiçleşen ve amaçsızlaşan isimlerin dışında aydınlar genel itibarıyla ateşi, ışığı Tanrı'nın katından halka indirecek Promete'dir, nakilci öğretmen aydındır.
Özet (Çeviri)
In this study, political, social, cultural and literary expansions and transformations experienced in different ways, published between 1950 and 1970 (including 1950 and 1970) of Turkish intellectuals in the novels, from which aspects and how they were handled were identified and analyzed. The intellectuals analyzed in the novel and the themes to be given by these names were deeply examined by respecting novel analysis techniques.This research has the aim of inspection of the intellectuals who take place in the period novelists Works, have the aim of extension and enrichment , in what extent and in what direction, of the sensation and thought of the society, main subjects and shocks, depressions, problems such as Party of Union and Progress, National Struggle, Ataturk and Reforms, Westernization, Customs, Anatolian, education, religion, Second World War, CHP, DP, public-intellectual relations, doctrins, art/literature, foreignization which are studied in the novel with different attentions and in company with intellectuals. This thesis will be the continuation of the former academic studies which examine the intellectual problem in the Turkish novel before 1950 and the complementary of the next studies.As a result, from a holistic perspective towards the intellectuals examined, Turkish intellectuals, it appears that these names are parallel with distribution on the historical stage and qualifications, missions and problems of The Turkish intellectual. Out of the names which are becoming none and purposeless by becoming stranger to the society and themselves , generally the intellectuals are the Promete who put off the fire and the light of the God to the community, mediator teacher is an intellectual.