Görüntü işleme tekniği kullanan bilgisayar destekli güvenlik sistemi tasarımı
Designing a computer-assisted security system using image processing techniques
  1. Tez No: 388053
  2. Yazar: EMRE ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN RIZA ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Image processing, Smart security system, Security
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Güvenlik ülkelerin ve bireylerin temel ihtiyaçlarındandır. Gelişen teknolojinin güvenlik sistemlerinde yer alması her geçen gün artmaktadır. Özellikle güvenlik kameraları önemli bir işlev görmektedir. Ancak çok fazla olan güvenlik kameralarını sürekli izlemek ekonomik ve sürdürülebilir değildir. Bu yüzden akıllı güvenlik sistemlerine ihtiyaç vardır. Görüntü işleme teknikleri kullanılarak oluşturulan akıllı güvenlik sistemleri olayların önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Görüntülerde hareketin analizi konusu, gelişen teknolojiyle beraber daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Bu sayede verimlilik artmakta, harcanan zaman ve malzemeden kazanç sağlamaktadır. Bu çalışmada görüntü işleme tekniği kullanan bilgisayar destekli güvenlik sistemi tasarlanmış ve prototip devresi yapılmıştır. Tasarlanan akıllı güvenlik sistemine ait otomasyon programı delphi programlama dili ile geliştirilmiştir. Alarm sistemi ve aydınlatma sitemini kontrol eden, alarm sisteminin durumunun izlenebileceği ve güvenlik otomasyon programına uzaktan kontrol imkanı sağlayan Prototip devre ise PIC18F4550 mikrodenetleyicisi ile kontrol edilmiştir. Bilgisayar ile Prototip devre arasındaki haberleşmede USB protokolleri kullanılmıştır. Kullanıcının sisteme uzaktan müdahale etmesi için RF haberleşme protokolleri kullanılmıştır. Sistem farklı mekan, nesne ve kişilerle test edilerek sistem çıktıları sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Görüntü İşleme, Akıllı Güvenlik Sistemi, Güvenlik
Özet (Çeviri)
Security is one of the most vital areas for nations and individuals. Technological developments always contribute to the security systems, and security cameras fulfil an important function. However, it is not economical and possible to constantly monitor security cameras. Therefore, designing smart security systems with image processing techniques is of vital importance in the prevention of malicious attacks. The analysis of movements in an image yields healthier results thanks to the technological developments, which increases efficiency and saves time and energy. This study focuses on designing a computer-assisted security system using image processing techniques and creating its prototype circuit. The automation programme of the designed smart security system was developed via delphi programming language. The prototype circuit, which monitors alarming system and illumination system and provides remote control for the automation programme of the security system, was monitored via PIC18F4550 micro-controller. USB protocols were used to communicate between the computer and prototype circuit. RF communications protocols were used for remote control of the system. System outputs were presented after testing different locations, objects and people.