Ekonomik krizler öncesi erken uyarı sistemleri
Early warning systems for economic crises
- Tez No: 388065
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik krizler, Erken uyarı sistemleri, Döviz kuru baskıindeksi, Logit model, Economic crises, Early warning systems, Exchange rate pressure index, Logit model
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, krizleri öngörmede kullanılan çeşitli erken uyarı modellerinden seçilmiş göstergelerin krizler öncesi ve sonrası hareketliliği izlenerek, krizlere dair anlamlı sinyallerin alınıp alınamayacağı logit model yardımıyla araştırılmıştır. Türkiye'nin yaşamış olduğu 2001 ve 2008 krizleri esas alınarak 2001-2010 arası aylık veriler kullanılmıştır.Yapılan test sonucu göstergeler arasından kredi/rezervler(kredi), reel kurdaki yüzdesel değişim(kur) ve İMKB 100 endeksindeki yüzdesel değişim(imkb) değişkenleri %5 düzeyinde anlamlı çıkarken, ihracatın ithalatı karşılama oranı(dt) %10 düzeyinde anlamlı çıkmıştır.Sonuç olarak Türkiye'de kredi, kur veya imkb göstergelerindeki bir azalma ya da dt göstergesindeki bir artış kriz çıkma olasılığını artırmaktadır.Veri toplamada daha çok bilgisayar ortamının kullanıldığı çalışmada, çeşitli internet adreslerinden kaynak olarak yararlanılmıştır. Bunun dışında kütüphane araştırması yönteminin kullanıldığı bu çalışmada literatür incelemesi de yapılmıştır. Bu kapsamda konuyla ilgili çeşitli kitaplar, dergiler ve makaleler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was analyzed whether significant signs could be received concerning the crises by observing movements of the chosen indicators with early warning systems. Logit model was used in this study. Concerning 2001 and 2008 crises Turkey has experienced, the monthly data between years 2001 and 2010 were used.According to the test result, among the indicators; loan / reserves (loan), percentage change in real exchange rate (exchange rate) and percentage change in Istanbul Stock Exchange (ISE) -100 index were significant at 5%, while the ratio of exports to imports (dt) was significant at 10%. It can be concluded that in Turkey a decrease in loan,exchange rate, ISE or an increase in dt increases the probability of a crisis.During the study mostly internet research was used for data collection and several internet addresses were referred to as a source. In addition library research method was used and literature research was performed. At this scope, several sorts of book and articles concerning the subject were investigated.