Türkiye'de laiklik anlayışı ve din eğitimi uygulamalarına yansıması (1982-2013)
Secularism and reflections to religious education practices in Turkey (1982-2013)
  1. Tez No: 388091
  2. Yazar: GÜLŞEN SAYIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. RECEP UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Laiklik, Din Eğitimi, Secularism, Religious Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmada 1982-2013 yılları arasında Türkiye'de laikliğin dönüşümü ve din eğitimi uygulamalarına yansıması konusu incelenmiştir. Türkiye'de laikliğin dönüşüm içinde olduğu ve din eğitimi uygulamalarının da bu dönüşümden etkilendiği tespit edilmiştir. 1982-2013 yılları arasında laiklik anlayışı ve bu dönemde din eğitimi uygulamaları ilişkisel olarak; 1982-1995, 1996-2002, 2003-2013 dönemlerine ayrılarak ele alınmıştır. 1982-1995, 1996-2002 başlıklarında din eğitimi uygulamaları ve din eğitimi uygulamalarına ilişkin yapılan tartışmalarda temel etken laiklik iken, 2003-2013 yılları arası laikliği de etkisi altına alan bir başka etken olarak çokkültürlülük kavramı tartışmalarda ve din eğitimi uygulamalarında ortaya çıkmaktadır. Laikliğin sürekli bir değişim içinde olduğu ve din eğitimi uygulamalarını da büyük ölçüde etkilediği her dönemde ulaştığımız sonuçtur.
Özet (Çeviri)
In this study, the transformation of secularism in Turkey between the years 1982-2013 and religious education reflected in practice is examined. Secularism in Turkey is in the transformation and religious education practices that are affected by this conversion, has tried to expose. Between the years 1982-2013 secularism and religious education practices as a relational in this period which is separated periods;1982-1995, 1996-2002, 2003-2013 and they are discussed. While secularism is basic factor for religious education practices and in the debates about religious education practices 1982-1995, 1996-2002 titles, 2003-2013 title is under the influence of secularism and multiculturalism emerging as another factor and affecting secularism in this period. The results we have in each period: Secularism is in constant change and practices of religious education, has greatly influenced.