Bağlamanın elektronik ortama aktarım sürecinin incelenmesi
Analyze of translation process of baglama to the electronic media
- Tez No: 388101
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARAPGİRLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bağlama, Ses Kaydı, Mikrofon, Mikrofonlama Teknikleri, Bağlama, sound recording, microphone, miking techniques
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada geleneksel Türk Halk Müziğinin en önemli çalgılarından biri olan bağlamanın elektronik ortama aktarılmasında kullanılan farklı mikrofonlar ve mikrofonlama teknikleri incelenmiştir. Çalışmada ses ve sesin özellikleri, mikrofonların genel özellikleri, Türk halk müziğinin kısa bir tarihçesi, bağlama ailesi ve bağlamanın genel özellikleri tanıtıldıktan sonra, farklı mikrofonlar ve mikrofonlama teknikleri kullanılarak kaydedilen bağlama çalgısının ses örneklerinin spectrum analiz grafikleri incelenmiş ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Kullanılan mikrofonların diyafram boyutları ve mikrofonların pozisyonları değiştiğinde bazı frekans bölgelerinde belirgin farklılıkların ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, various microphones and miking techniques are analyzed, used in translating the bağlama, which is one of the most important instruments of the traditional Turkish folk music, into the digital platform. In the study, properties of microphones, a short history of Turkish folk music, bağlama family and general properties of bağlama is introduced and spectrum analyze graphics of sound samples of bağlama, which are taken using various microphones and miking techniques are analyzed and compared to each other. It is observed that when the diaphragm sizes and positions of microphones are altered, significant changes on some frequency ranges appear.