Türk müziği ezgilerinin modern armoniyle düzenlenerek piyano eğitiminde kullanılması
Usage of Turkish music melodies in piano education, arranged with modern harmony
  1. Tez No: 388102
  2. Yazar: OZAN EROY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SAĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Armoni, Piyano Eğitimi, Makam, Modern Harmony, Piano Education, Maqam
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırma ile Türkiye'de lisans düzeyinde piyano eğitimi gören öğrenciler için, modern armoni ile çok seslendirilen Türk Müziği ezgilerinin, öğrencilerin çalmadaki performanslarına olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda araştırmada gerçek deneme modellerinden“tek grup ön test-son test desen”kullanılmıştır.Araştırmaya literatür taraması ile başlanmıştır. Uzman görüşleri doğrultusunda TRT Türk Halk Müziği repertuarından seçilen beş adet türkü ile ayrıca bestelenen dört adet çalışma öğrencilerin teknik seviyelerine uygun olarak modern armoni ile çok seslendirilmiştir. Türkülerin makamları Hüseyni, Uşşak, Hicaz ve Segah olarak belirlenmiştir. Bestelenen dört adet çalışma da düzenlenen türkülere paralel olarak Hüseyni, Segah, Uşşak ve Hicaz ve makamlarındadır. Dört makamdan oluşan toplamda dokuz adet parça üç uzmana gönderilmiş ve uzman değerlendirmeleri sonucunda çalışmalarda düzeltmeler yapılmıştır.Araştırmanın deneysel evresinde 12 denek ile çalışılmıştır. Öğrenciler dokuz adet çalışma içerisinden iki türkü düzenleme ve iki beste ile toplamda dört parça seçmişlerdir. Deneysel çalışma bir sömestr süre olan 14 hafta ile sınırlandırılmıştır. Deneysel çalışmanın ilk aşamasında öğrencilerin seçtikleri dört adet çalışmanın her biri için 1/2 saatlik deşifre performanslarının video kayıtları (öntest) alınmıştır ve üç uzmana değerlendirilmek üzere video kayıtları gönderilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında öğrenciler 12 hafta boyunca parçalara çalıştırılmıştır. Üçüncü ve son aşamada öğrencilerin parçaları çalma performansları tekrar video kaydına (sontest) alınıp üç uzmana gönderilmiştir. Daha sonra üç uzman tarafından öğrencilerin performansları için verilen puanlar ile alınan verileri analiz etmek için SPSS 17.0 paket programı kullanılmış olup sonuçların elde edilmesi aşamasında Wilcoxon İşaretli Sıralar testinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda dokuz çalışmadan beş tanesinin yapılan ön-test son-test değerlendirmeleri sonrasında, son-test puanları lehine anlamlı bir artış olduğu görülmesine rağmen, diğer dört testte son-test lehine anlamlı farklılık ortaya çıkmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of modern harmonized Turkish music melodies to their performances, for the students, studying piano on the undergraduate level. For this purpose,“single group pre-test – post-test pattern, one of the real test models”is prefered.Research began with a review of the literature.Five folk songs and four composed songs are choosed in accordance with expert opinion, and harmonized with modern harmony, according to the technical level of the students. The maqams of the folk songs are choosed as Hüseyni, Segah Uşşak and Hicaz. Four composed songs are also Huseyni, Segah, Uşşak and Hicaz maqams, parallel to the harmonized folk songs. Nine songs, consisting of four maqams are sent to three experts and corrections are made in accordance with their opinions. 12 subjects are studied during the experimental stage of the research. The students choosed two compositions and two folk song arrangements, totally four pieces out of nine songs. On the first stage of the experimental stage, 1/2 hours of sight reading performance of the students is video recorded (pre-test) for each of the chosen four pieces and sent to the three experts for evaluation. In the second stage, the students are practiced the pieces for 12 weeks. On the third and last stage, the student performances are again video recorded (post-test) and sent to the three experts. Next, the data, as scores given by the experts for the student's performances are analyzed using SPSS 17.0 and Wilcoxon signed ranks test is used in the step of obtaining results. As a result of research, it is concluded that at the end of the pre-test – post-test evaluation of five studies out of nine, there is a significant increase in support of post-test scores, but for the rest four piece no significant difference is observed.