Türkiye'de kurumsal yönetim ilkelerinin Muhasebe Bilgi Sistemine etkileri:BİST-100 endeksindeki şirketlerde uygulama
Effects of corporate governance principles to accounting information system in Turkey: an application on companies in ISE-100 index
- Tez No: 388113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Muhasebe Bilgi Sistemi, Corporate Governance, Accounting Information System
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı kurumsal yönetimin ve muhasebe bilgi sisteminin işletmeler için önemini vurgulamak, kurumsal yönetimi ilkeleri ve muhasebe bilgi sistemi ilkelerinin sonuçlarını ele almak ve bu ilkeler arasındaki ilişkiyi istatistiki olarak değerlendirmektir. Araştırmanın kapsamını BIST-100 şirketlerinde çalışan kişiler oluşturmaktadır. Çalışmada kurumsal yönetim ilkelerinin ve muhasebe bilgi sistemi ilkelerinin işletmeler içerisindeki uygulamaları araştırılmıştır. İşletmelerdeki kurumsal yönetim ilkeleri ile muhasebe bilgi sistemi arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda kurumsal yönetim ilkeleri ve muhasebe bilgi sistemi ilkeleri arasında güçlü, pozitif ve etkin bir ilişki olduğu ortaya konmaktadır. Bu ilişkinin etkin ve verimli olarak kullanılması işletmelerin sürekliliği açısından ciddi bir öneme sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to highlight the importance of corporate governance and accounting information system for businesses, considers the result of corporate governance principles and accounting information system principles and evaluate the relationship between these principles statistically. The scope of the study consists of people working in BIST-100 companies. In this study, applications of the principles of corporate governance and accounting information systems within the enterprises were investigated. The relationship between accounting information systems and corporate governance principles in the businesses were analyzed. As a result of these studies, it has been shown that the relationship between corporate governance principles and accounting information system principles is strong, positive and effective. It have been reached result that have critical importance for business continuity that using of this relationship as an effective and efficient