Kişilik özelliklerinin ve risk algısının karar verme stillerine etkisi: Pilotlar üzerinde bir araştırma
The impact of personality characteristics and risk perception on the decision-making styles: A study on the pilots.
- Tez No: 388112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, risk, risk yönetimi, havacılık risk algısı, karar verme stilleri, havacılıkta karar verme, Personality, Risk, Risk Management, Aviation Risk Perception, DecisionMaking Styles, Aeronautical Decision making
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmanın amacı, kişilik özellikleri ve risk algısının karar verme stillerine olan etkilerinin belirlenmesidir. Bu maksatla anket yöntemi uygulanarak genel havacılık kurallarına göre uçuş icra eden 308 helikopter pilotundan veri toplanmıştır. Araştırmada ayrıca risk algısı ve karar verme stillerinin uçuş saati, uçuş yılı, yaş ve uçuş statüsü gibi demografik faktörlere göre değişiklik gösterip göstermediği hususları incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; rasyonel karar verme stili ile dışadönüklük, sorumluluk, uyumluluk ve deneyime açıklık kişilik özellikleri arasında pozitif yönlü bir ilişkinin, duygusal denge kişilik özelliği ile ise negatif yönlü bir ilişkinin olduğu gözlemlenmiştir. Kaçınma karar verme stili boyutunun dışadönüklük, sorumluluk, uyumluluk ve deneyime açıklık, duygusal denge kişilik özellikleri ile negatif yönlü bir ilişkisinin, duygusal denge kişilik özelliği ile ise pozitif yönlü bir ilişkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca rasyonel karar verme stili ile yüksek manevra riski ve genel yaşam riski arasında pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Kendiliğinden anlık karar verme stili ile kişilik özellikleri ve risk algısı arasında negatif bir etkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca kullanılan değişkenlerin uçuş saatleri, uçuş yılı, yaş ve uçuş statü demografik faktörlerine göre değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to explore the impacts of personality characteristics and risk perception on the decision-making styles. This survey data was collected from general aviation flights operating according to the rules 308 helicopter pilot. This study also scrutinizes the variance in abovementioned variables caused by demographic factors. As a result analyses, we see a significant and positive association between rational decision-making style and extraversion, conscientiousness, agreeableness, openness and a significant and negative association between emotional stability of personality characteristics. Besides, we trace a significant and negative association between avoidant decision-making style and extraversion, conscientiousness, openness, agreeableness and a significant and positive association between emotional stability of personality characteristics. A positive association between rational decision-making style and high risk and general life risk perception have been identified. A negative association between spontaneous decision-making style and personality characteristics and risk perception was observed. In addition, we find some significant associations between abovementioned variables and demographic variables such as flight hours, flight years, age and pilot flight status.