Lenin dönemi (1917-1924) Sovyet Rusya'nın Kafkasya ve Azerbaycan politikası
In peri̇od of Lenin (1917-1924) the Soviet Union politics on Caucasus and Azerbaijan
- Tez No: 388134
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA BAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Bolşevik Devrimi, Sovyet Rusya Politikası, Türkiye Rusya İlişkileri, Caucasus, Bolshevik Revolution, Soviet Politics, Turkish-Russian Relations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
“Lenin Dönemi Sovyet Rusya'nın Kafkasya ve Azerbaycan Politikası”isimli tezimizin amacı; söz konusu dönemde Sovyet Rusya'nın bölgeyi Bolşevikleştirme politikası ve bu politikanın amacı ile uygulanan politikanın bölge halkına nasıl yansıdığını incelemektir. Rusya çarlık dönemi de dâhil olmak üzere Kafkasya coğrafyasını elinde tutmak için değişik stratejiler geliştirmiştir. 1917 yılında Rusya'da Bolşevik devrimi olduktan sonra Rusya'nın tarihi emelleri ve sonraki yıllar için çıkarları gereği Kafkasya'yı elinde tutması gerekmekteydi. Çalışmamızın birinci bölümünde; Rusyadaki Bolşevik İhtilaline Sebep Olan Olaylara, değinerek, 1904-1905 Rus Japon Savaşı, 1. Dünya Savaşı, Bolşevik İhtilalinin Çıkma Sebepleri, Bolşevik İhtilalinin Çıkma Aşamasındaki Gelişmeler, Kanlı Pazar Olayı, Şubat Devrimi, Ekim Devrimi, Rus İç Savaşını incelemeye çalıştık. İkinci bölümde; Sovyet Rusya'nın Bolşevikleştirme politikasını uygulamaya geçirdiği (1917-1924) ve katı bir politika izlediği, yerine göre yumuşak yerine göre taraflı bir politikayla halkları yönlendirdiği dönemde Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan politikalarını ele aldık. Üçüncü bölümde;“Milli Mücadele Döneminde Sovyet Rusya'nın Kafkasya Politikası Bağlamında Türk-Rus İlişkileri”ni incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate Soviet Russion politics to turn the region in to Bolshevik region and with the aim of this policy, how this politics has affected the people in the region in that period. Russia has developed different kinds of policy to keep the Caucaus region on hand including tsarist period. In 1917, after Bolshevik Revolution in Russia, Russia should should have had Caucaus Region for its historical desires and profits for the next years. In the first section of our theis, we have tried to investigate emphesizing, 1904-1905 Japan-Russia War, First World War, the Affairs caused Bolshevik Revolution, The Reasons of the Bolshevik Revolution in the phase of occurence, 1905 Bloody Sunday Incidence, February revolution, October Revolution, Russsion Civil War. In the second part of our thesis, we have handled that Russia implemented Bolshevisation Politics in 1927-1924 and followed a strict policy, we handled their Georgian, Armenian and Azebaijani Policy in the period they led people with soft and partial politcy by place. In the thirth part of or thesis, we have tried to investigate“Russia-Turkey Relationships with the context of Soviet Russia's Caucaus Policy during Turkish National struggle”