1917 Rus Devrimi'nin Türk basınına yansıması
Reflection of the 1917 Russian Revolution to the Turkish press
- Tez No: 659659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ELMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rus Devrimi, Türk Basını, Lenin, Osmanlı Devleti, Russian Revolution, Turkish Edition, Bolshevism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ekim Devrimi (24 Kasım 1917), 1800 yılların II. Yarısından başlayarak, 8 Şubat 1904/5 Eylül 1905 senesinde Rus-Japon savaşı ardından gerçekleşen bir dizi olayların devamı niteliğinde olan ve Rus halkının Çarlık yönetimi tarafından maruz kaldığı yaptırımlara tepki niteliği taşıyarak başlayan harekettir. Küçük grevler ile başlayan bu hareket, Vladimir İl'i Ulyanov (22 Nisan 1980,21 Ocak 1924) yani Lenin önderliğindeki Bolşevikler tarafından, yıllardır hüküm süren Romanov Hanedanının (1613/1917) ilgası ile son bulmuştur. Devletlerin içinde bulunduğu savaş ortamı düşünüldüğünde, durum tüm devletler tarafından takip edilmiş ve dönem gazetelerinde yerini almıştır. Bu devletlerden birisi de Osmanlı Devleti (1299/1918) olmuştur. Osmanlı Devleti, basınında Rusya'daki olaylara her gün yer vermiştir. Ancak, devletin kendi içinde uyguladığı sansür ve Rusya'daki sansür nedeniyle basın düzenli bir şeklinde bilgilendirilememiştir. Çoğu haberler Avrupa kaynaklı olarak aktarılmıştır. Bu durumda meseleyi doğru aktarmada sıkıntılara neden olmuştur. Bu tez çalışmasında,1917 Rus devrimin, Osmanlı Basınına nasıl yansıdığı ve gazetelerin hangi beklentiler doğrultusunda meseleyi değerlendirdiği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The October Revolution (24 November 1917), 1800's II. It is a movement that started from the half of February 8, 1904, 5 September 1905, which was a continuation of a series of events that took place after the Russian-Japanese war and was a reaction to the sanctions imposed by the Russian people by the Tsarist administration. This movement, which started with small strikes, ended with the abolition of the Romanov Dynasty (1613/1917), which had been ruling for years, by the Bolsheviks led by Vladimir ILIich Ulyanov (22 April 1980, 21 January 1924). Considering the war environment the world is in, the situation was followed by all states and took its place in period newspapers. One of these states was the Ottoman State (1299/1918). Although the Ottoman State covered the events in Russia every day, the press could not be informed regularly due to the censorship applied by the state itself and the censorship in Russia. Most of the news are from Europe. In this case, it caused difficulties in conveying the issue correctly. In this thesis, it is discussed how the Russian revolution of 1917 reflected on the Ottoman Press and in which expectations the newspapers evaluated the issue.