Ortaöğretim geometri öğretiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin derse yönelik tutumlarına ve akademik başarılarına etkisi
The effect of brain based learning over students' attitide towards geometry teaching and academic success in geometry teaching in secondary education
  1. Tez No: 388231
  2. Yazar: İLHAN BOZBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: brain based learning, geometry teaching
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı geometri dersi öğretiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin derse yönelik tutumlarına ve akademik başarılarına olan etkisini incelemektir. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel modeli kullanılmıştır. Araştırma 2013-2014 eğitim öğretim yılında, bir deney grubu ve bir kontrol grubu ile yapılmıştır. Deney ve kontrol grupları 22'şer öğrenciden olmak üzere, çalışma toplam 44 kişi ile yapılmıştır. Araştırma ortaöğretim 12. sınıf geometri dersi“tek ve çokyüzeyli kapalı yüzeyler ve katı cisimler”ünitesinin öğretiminde gerçekleştirilmiştir. Deney grubundaki öğrencilere beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre hazırlanmış geometri öğretim programı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise MEB'in belirlemiş olduğu yürürlükte olan öğretim programına göre öğretim uygulanmıştır. Araştırma toplam 5 hafta sürmüştür. Haftalık ders saati 2 saat olduğundan toplam 10 saat uygulama yapılmıştır. Sürecin başlangıç haftasından önce başarı ön testi yapılmış ve iki grubun birbirine denk olduğu tespit edilmiştir. Uygulamanın sonunda başarı son testi yapılmıştır. Ayrıca deney ve kontrol gruplarına uygulama öncesi ve sonrası geometri dersine yönelik tutum ölçeği testi yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, her iki grubunda akademik başarılarında anlamlı bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma sonunda deney ile kontrol gruplarının akademik başarılarında deney grubu lehine bir artış olduğu bulunmuştur. Yani beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre hazırlanan öğretim programının akademik başarıya etkisinin yürürlükte olan öğretim programından daha fazla olduğu saptanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına uygulanan geometri dersi tutum ölçeği sonuçlarından elde edilen bulgulara göre, iki grubun derse yönelik tutumlarında anlamlı bir değişme olmamıştır. Yani beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre hazırlamış olan geometri öğretimi ve yürürlükte olan geometri öğretimi programı öğrencilerin derse yönelik tutumlarında anlamlı bir değişiklik oluşturmamıştır. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre beyin temelli öğrenme yaklaşımının akademik başarıyı artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre tasarlanan farklı ders ve ünitelerde bu çalışmalar yinelenebilir. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin derse karşı tutumlarında herhangi bir değişiklik olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin derse karşı tutumlarını değiştiren faktörler incelenebilir. Anahtar Kelimeler : Beyin Temelli Öğrenme, Geometri Öğretimi
Özet (Çeviri)
This study aims at investigating the effects of brain-based learning method over students' attitudes towards geometry classes as well as their academic success in geometry classes. In the study, the experimental method with pre and post tests has been used. The study was carried out in the 2013-2014 academic year with the help of an experimental and a control group. Both the experimental and the control group consisted of 22 students; therefore 44 students participated in the study. The study was conducted while teaching 12. grade learners 'single and multi-faced closed objects and solid objects' subject in geometry classes. The students in the experimental group were taught geometry using a teaching program that was prepared according to the principles of brain based learning method. The students in the control group, however, were taught according to the teaching program that was designed by the Ministry of Education. The research was completed in 5 weeks. As regular geometry is taught 2 hours per week, the research took 10 teaching hours to be completed. Before the study started, a pre-test was given to all the participants and it was revealed that both the groups were at the same success level in geometry classes. After the study, a post test was given to students to assess their success. In addition, prior to the study and after the study, an attitude test was given to all the participants. The results were analyzed using SPSS program. According to the research results, a remarkable increase in the success level of both groups has been observed. At the end of the study, the students in the experimental group were found to be more successful than the control group. That is, brain based teaching has been indicated to better influence students' success level in geometry classes than the program that is currently being used by the Ministry of Education. According to the results of the attitude tests that were given to both experimental and control groups, no remarkable change in students' attitudes towards geometry teaching has been identified. In other words, neither brain based learning method nor the program that is being used for geometry classes has brought about any meaningful change in students' attitudes towards geometry classes. The research results indicate that brain based learning method has increased students' academic achievement. Such studies on brain based learning method can be conducted in other subject areas with different disciplines. Again according to research results, no change in students' attitudes towards geometry classes has been identified. The factors that might influence students' attitudes towards geometry classes can be analyzed in future studies.