Hemodiyaliz sağlık çalışanlarında yaşam kalitesi (Muğla ili örneği)
Life quality who is working as a health care staff in hemodialysis (Example from Muğla province)
  1. Tez No: 388260
  2. Yazar: OKŞAN UYAR GAZEZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: YaĢam Kalitesi, Hemodiyaliz, Sağlık ÇalıĢanı, SF-36
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmanın amacı; sağlık çalışanları arasında özellikli bir birim olan hemodiyaliz ünitesinde çalışan kesimin yaşam kalitesinin incelenmesidir. Bu amaçla çalışma, üç bölüm halinde planlanmış, birinci bölümde temel tanımlamalara ve bilgilere yer verilmiş, ikinci bölümde sağlıkta yaşam kalitesi ve bunu etkileyen faktörler incelenmiş ve üçüncü bölümde ise Muğla hemodiyaliz sağlık çalışanlarında 'yaşam kalitesi anketi' sonuçlar ele alınmıştır. Bu çalışmada kaynak taraması tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın özellikle sağlık çalışanları açısından incelendiği bölümlerinde, mesleki bilgi, deneyim ve gözlemlere de sıklıkla yer verilmiştir. Muğla il merkezi ve ilçelerinde, hemodiyaliz hizmeti veren özel ve kamuya ait merkezlerde, hemodiyaliz sağlık çalışanlarının yaşam kalitesine ait Short Form-36 (SF-36) anketi uygulanarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada; çalışanların özel yaşantılarını etkileyen parametrelerin, çalışanların sosyo-demografik özellikler gibi fiziksel özelliklerinin, özellikle sağlık çalışanları için önemli bir konu olan iş deneyimi (diyalizde çalışma süreleri, sertifikası olması) konusunun ve çalışanların çalıştıkları kurumlarının beklenin tersine yaşam kalitesini etkilemediği saptanmıştır. Bunun temelini; genel olarak diyaliz hasta populasyonun sürekli aynı hastalardan oluşmasından dolayı benzer hizmetlerin sunulması ve bu hizmetlerin genel standartlarının denetleme kurulları tarafından sabitlenmiş olması oluşturur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study health unit featured in the hemodialysis unit staff to examine the part of the employee quality of life. For this purpose, structured in three sections, given the basic definitions and information in the first section, health and quality of life in the second part examined the factors affecting it, and the third part of Muğla hemodialysis health workers 'quality of life survey' results are discussed. This work has benefited from the technical literature. Are studied, especially in terms of health workers working, professional knowledge, experience and observation is also often given. Muğla province and district, hemodialysis service providers in the private and public centers, the quality of life of hemodialysis health workers Short Form-36 (SF-36) obtained by applying the survey results are evaluated. In this study; employees of the parameters that affect the private life of, the physical characteristics of employees, such as sociodemographic characteristics, an important issue with work experience, especially for health care workers (dialysis working hours, have the certificate) in contrast to expect the organizations they work issues and employees are found to affect the quality of life. The basis for this; in general, the dialysis patient population due to the continuous provision of similar services consist of the same patient and to be fixed by the supervisory boards of the general standard of these services. Keywords : Quality of Life, Hemodialysis, Health Care Workers , SF-36.