Hidroelektrik santrallerinin değerlemesi üzerine model önerisi
The model suggesti̇on about valuati̇on of hydroelectric plants
  1. Tez No: 388289
  2. Yazar: BAŞAR UTKU ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik Santrallerin De erlemesi, Hidroelektrik Santrallerde Maliyet Yöntemi, Hidroelektrik Santrallerde Gelir Kapitalizasyonu Yöntemi, Hydroelectric Plants Valuation, Hydroelectric Plants In The Cost Approach, Hydroelectric Plants In The Income Capitalization Method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Gayrimenkul Değerleme; mühendislik, mimarlık, ekonomi ve idari bilimler, hukuk, tarım, ormancılık, matematik ve istatistik gibi fen ve sosyal bilim dalları ile ilişkili disiplinler arası bir çalışma alanıdır. 20. yüzyılın ikinci yarısında gayrimenkul değerleme uzmanlığı; geniş kapsamlı, teknik, sosyo-ekonomik ve politik temelleri olan bir meslek dalı olarak ortaya çıkmıştır. Gayrimenkul değerlemenin, ülkemizde uluslararası değerleme standartlarına uyum konusunda alınması gereken yolun çok başında olduğu bir gerçektir. Hidroelektrik santrallerin değerlemesi ile ilgili literatürün Türkiye'de çok kısıtlı olduğu dikkate alındığında, bu çalışmanın gayrimenkul değerleme konusunda yapılacak diğer çalışmalara ışık tutması beklenmektedir. Bu çalışmada, hidroelektrik santrallerin değerlemesi yapılırken maliyet analizi ve gelir kapitalizasyonu yöntemi kullanılarak daha doğru bir sonuca ulaşılabileceği düşünülmüştür. Maliyet analizi yöntemine yardımcı yöntem olarak emsal karşılaştırma yöntemi seçilmiştir. Emsal karşılaştırma yöntemi, arsa değerinin tespitinde kullanılmıştır. Maliyeti oluşturan metrajlar için inşaatı yüklenen firmanın hak edişleri baz alınmış, imalat miktarları D.S.İ. ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' nın belirlediği m2 birim maliyetine göre hesaplanmıştır. Elektromekanik ve hidromekanik teçhizatlar için firmanın faturalı tutarları baz alınmıştır. Gelir Kapitalizasyonu yönteminde enerjinin birim fiyatı olarak Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından belirlenen tutar baz alınarak hesaplama yapılmıştır. Hidroelektrik santralinin gelir kapitalizasyonu yöntemine göre değeri, bir dizi gelecekteki nakit akışlarının, uygun bir getiri oranı uygulanarak zaman içinde bir değere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Önerilen modelde her iki yönteme ait negatif ve pozitif yönler tespit edilmiş olup, buna göre her iki yönteme ait birer ağırlık faktörü hesaplanmıştır. Her iki yöntemden elde edilen değerler, ağırlık faktörleri ile çarpılmış ve elde edilen sonuçları topladığımızda hidroelektrik santralinin değerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Real estate valuation is bearing on science and social disciplines that is a work space among disciplines as engineering, architecture, economy and administrative sciences, law, agriculture, forest, mathematics and statistics. Real estatevaluati on expertise in the second half of the 20th century, has been become evident that it has a comprehensive, technical, socio-economic and politicalorigins. It is true that the realestate is at the beginning of line about integration to international valuation stardards in our country. As we know that the literature is limited in Turkey which is about with the hydroelectric plants valuation, so we hope that this study is expected to shed light on other studies, which they will be done in the future, about real estate valuation In this study, while we are doing the valuation of hydroelectric plants, ı used costanalysis method and income capitalization method, because ı think that ı can reach a good results which is much more correctly than the others. Although , ı benefited from Ministry of Environment and Urban Planing, Public Water works Administration, Electrical Works Study Administration. In this proposed model, negatif and pozitif points were determined which belong to both method. According to this model, gravity factor was estimated which belong to both method, too. The values, which were produced from both method, were multiplied with gravity factors. At the end of this, when we sum up the datas, valuation of hydroelectricplants was determined.