Çok hisseli parsellerde imar planı uygulaması: Sultanbeyli örneği
Zoning plan implementation for multi-owner parcels: Sultanbeyli case
  1. Tez No: 388288
  2. Yazar: AYDIN GÜVEN TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN KAVZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: İmar Planları, İmar Uygulamaları, Sultanbeyli, Mülkiyet Yapısı, Zoning Plans, Plan Implementation, Sultanbeyli, Ownership Structure
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Modern ve sağlıklı kentler için imar planları olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. İmar planları, mevcut mülkiyet yapısı ile ilişkilendirilebildiği ve araziye tatbik edildiği sürece esas amacına ulaşan yasal dokümanlardır. Bu nedenle, ülkemizde çeşitli imar uygulama yöntemleri geliştirilerek, imar planları ile mülkiyet ilişkisi sağlanmakta, modern ve sağlıklı kentlerin oluşması ve kanuna aykırı bir şekilde ortaya çıkan yapılaşmış alanların da rehabilite edilmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizde köyden kente yaşanan hızlı göçün kentlerde oluşturduğu çarpık, plansız ve sağlıksız kentleşme örnekleri çokça mevcuttur. Özellikle büyükşehirlerde bu durum daha büyük problemleri beraberinde taşıyan örneklerin oluşmasına sebebiyet vermiştir. Sultanbeyli İlçesi, burada ifade edilen hızlı göçün getirdiği orantısız büyüme ve kısa sürede gerçekleşen aşırı nüfus artışı neticesinde plansız gelişen kentlerin başında gelmektedir. Aşırı göç artışına istinaden ortaya çıkan plansız kentleşme ve kaçak yapılaşma, kendi içerisinde var olan mülkiyet sorunlarının içinden çıkılamaz noktalara ulaşmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada, ülkemizde mevcut kanun ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilen imar uygulama yöntemleri irdelenerek Sultanbeyli İlçesinin geçmişten günümüze gerek tarihsel gelişimi gerekse mülkiyet yapısı hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Çalışma sonucunda, mevcut mülkiyet sorunu, imar planı uygulama aşamalarındaki problemler ve yasal mevzuatta yapılabilecek muhtemel değişlikleri içeren bir dizi alternatif çözüm önerisi üretilmiştir. Çözüm önerileri ışığında ilgili parseller için ayrı ayrı temsili imar uygulamaları yapılarak elde edilecek kazanımlar detaylı şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Zoning or development plans are of great importance for modern and healthy cities. Zoning plans can be regarded successful when they are applied to the lands under consideration in coincidence with the existing ownership structure. Therefore, various approaches for zoning plan applications have been developed and applied in Turkey considering the relationship between ownership and zoning plans. These approaches aim to build modern and healthy cities, as well as to rehabilitate the unlawfully built-up areas. There exist many samples of unplanned and unhealthy housing (i.e. shanty settlements) in Turkey due to the rapid urbanization and resulting migration from rural to urban areas. This problem with its accompanying complications has been faced mostly in metropolitan cities of Turkey. Sultanbeyli district of Istanbul is perhaps the most striking example for the unplanned urban development (i.e. urbanization) resulting in shanty settlements and rapid excessive population growth in a short time. The unplanned urbanization caused by the excessive migration in a short time period brought together illegal constructions and complex ownership problems. In this study, current ownership problem in Sultanbeyli district was discussed from past and present in terms of the historical development together with the ownership structure. Also, existing legislations and regulations regarding plan implementations in Turkey were discussed in detail. As a result, various alternative solutions were produced for solving the ownership, plan implementation and legal legislation/regulation problems. Under the light of alternative solutions proposed in this study, representative zoning applications were performed on each parcel and the benefits of the proposed solutions were discussed thoroughly.