Doku kültürü ile elde edilen domuz ağrığı klonlarında farklı azot ve fosfor dozlarının verim ve verimle ilgili özelliklere etkisi üzerinebir araştırma
  1. Tez No: 38829
  2. Yazar: AYŞE GÜL ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY TÜKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Orchardgrass, cutting, nitrogen levels, phosphorous 1 eve 1 s
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV ÖZ Bu çalışma; doku kültürü ile elde edilen Dartylis glomprata klonlarında, farklı azot ve fosfor dozları ile biçimin verim ve verimle ilgili özelliklere etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kuru ot verimi ve toplam kardeş oranına farklı azot ve fosfor dozları ile bunların interaksiyonu etkili olmuştur. Yaprak oranını farklı azot ve fosfor dozları, fertil kardeş oranını fosfor dozları, kök uzunluğunu ise azot dozları etkilemiştir. Kök uzunluğu dışında yukarıdaki özelliklerde biçimin tek olarak yada azot ve fosfor dozlarına bağlı olarak etkisi saptanmıştır. Bitki boyu ise sadece biçimden etkilenmiştir. Kök ağırlığına ise bu faktörlerden hiçbiri etkili olmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out determine the effects of cutting, different nitrogen (0,5,10 and 15 kg/da) and phosphorous (0,4,8 and 12 kg/da) levels on the yield and yield components of orchardgrass (Da.ctylla ginmerat.a t., i under Çukurova conditions. Hay yield per plant and tiller number per plant were influenced by different nitrogen and phosphorous levels as well as nitrogen X phosphorous interaction. Leaf ratio was affected by different nitrogen and phosphorous levels. Fert i 1 tiller ratio was influenced by different phosphorous levels. All of above mentioned characteristics were influenced by cutting or it's interactions with nitrogen and phosphorous levels. While root length was effected by different nitrogen levels, plant height was influenced by only cutting. However root weight was not influenced by the studied factors.