Erbil Türkmen ağzı(İnceleme-Metin)
Erbil Turkmen's dialect (Analysis-Text)
- Tez No: 388311
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN DEMİR, DOÇ. DR. MEVLÜT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türk Dili, Irak, Erbil Türkmen Türkçesi, Erbil Ağzı, Ses Bilgisi, Biçim Bilgisi, Oğuzlar, Türkmenler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada Erbil Türkmen ağzı ele alınmıştır. Birinci bölümde Erbil Türkmenlerinin tarihi, dili, Irak Türkmenlerinin ağızları üzerine yapılan araştırmalar, Erbil şehrinin genel özellikleri ve Erbil şehrinin nüfus özelliklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde Erbil ağzının dilbilgisi özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde biçim bilgisi ele alınmıştır. Üçe ek olarak Erbil Türkmen ağzından örnek metinlere ve ayrıca Türkiye Türkçesinde kullanılmayan veya anlamı ya da yapısı farklı olan kelimelerden oluşan kısa bir sözlüğe yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study Erbil Turkmen's Dialect has been discussed. First chapter composed of the history, language of Erbil Turkmen, researches had done on the Iraqi turkmen`s dialect, general properties of Erbil city and properties of city's population. In the second chapter the properties of Erbil dialect`s grammer has been examined in detail. Third chapter morphology has been addressed. In addition to third chapter, places have been given to text examples from Erbil Turkmen`s dialect and also a brief word dictionary has been composed for the words that unused, meaning or structure are different from Turkey`s Turkish. KeyWords: Turkish Language, Iraq, Erbil Turkmen Turkish, Erbil Dialects, Phonology, Morphology, Oguz's, Turkmen's