Ankara ili Sağlık Bakanlığı hastanelerinin 2008-2013 dönemi finansal performansının oran analizi ile incelenmesi
Evaluation of financial performance with ratio analysis of Health Ministry hospital in Ankara among 2008-2013
- Tez No: 388312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Sağlık Bakanlığı, Oran Analizi, Trend Analizi, Financial Performance, The Ministry Of Health, Ratio Analysis, Trend Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'de özellikle Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde 2003'ten bu yana hastanelerin finansal performansını etkileyebilecek önemli ölçüde değişiklikler olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; finansal performansı etkileyen bu değişkenlerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, hastanelerin finansal performansında bir iyileşmeyi beraberinde getirip getirmediğini tespit etmek için, finansal performans analizleri yaparak sermaye yapılarını belirlemek ve 2008-2013 yılları arasındaki eğilimlerini tespit ederek finansal profillerini çıkarmaktır. Çalışmanın evrenini Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde hizmet veren 13 eğitim ve araştırma hastanesi ile 7 devlet hastanesi oluşturmaktadır. Bu kapsamda, hastanelerin 2008-2013 yılları arasındaki 6 yıllık bilanço ve gelir tabloları kullanılmıştır. Hastanelerin sermaye yapılarını ve finansal performans düzeylerini belirleyebilmek için oran analizi, devlet hastaneleri ve eğitim ve araştırma hastanelerinin finansal performanslarını, değişikliklerin yıllar itibari ile ne oranda etkilediğini tespit etmek için ise eğilim yüzdeleri analizi yapılmıştır. Bu çalışmada Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin son 6 yıllık finansal performansları ve mevcut durumları ortaya konmuştur. Yapılan analizler sonucu elde edilen bulgulara göre, hastanelerin likit varlıklarında azalış, kısa vadeli yabancı kaynak kullanımında artış olduğu, stoklara fazla yatırım yapıldığı ve hastanelerin zarar ettiği görülmektedir. Çalışma sonuçlarının; sağlık planlayıcıları ve politika belirleyiciler için önemli ipuçları sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, there have been a significant number of changes that may affect the financial performance of hospitals especially within the framework of the Health Transformation Program since 2003. The aim of this study is to identify the capital structure of hospitals under the Ministry of Health through financial performance analysis in order to determine whether these variables affecting financial performance bring about an improvement in such hospitals' financial performance, and to reveal their financial profiles by means of identifying their trends between the years 2008-2013. The target population of the study consisted of 13 training and research hospitals and 7 state hospitals within the boundaries of Ankara Metropolitan Municipality. In this context, the 6-year (between the years of 2008-2013) balance sheets and income statements of these hospitals were used. In order to determine the capital structure and financial performance level of hospitals, ratio analysis was used whereas a trend analysis was conducted in order to determine the financial performance of state hospitals and training and research hospitals as well as the extent to which such changes affected the financial performance of these hospitals. In this study, the financial performance of the hospitals under the Ministry of Health for the last 6 years was revealed along with an emphasis on their current situation. Based on the results obtained from analysis, it was observed that there was a decrease in the liquid assets and an increase in the use of short-term liabilities of the hospitals and that an over-investment was made to stocks and accordingly the hospitals made a loss. It is expected that the results of the study will provide important clues for health planners and policy-makers.