II. Meşrutiyet Dönemi entelektüel hayatının önemli bir siması: Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi
As a prominent figure of the intellectual life of the Second Constitutional Period: Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi
- Tez No: 388322
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ACUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi, İslamcılık, İslamcı Yazarlar, Son Dönem Osmanlı Düşünce Hayatı, II. Meşrutiyet Dönemi Fikir Hayatı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, II. Meşrutiyet döneminin önemli bir siması olan Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi ele alınmıştır. Birçok fikir akımının ortaya çıktığı, düşünce hayatının çok hareketli ve aktif olduğu II. Meşrutiyet dönemi fikir hayatında onun yeri ve önemi değerlendirilmiştir. Onun fikirleri, dönemin siyasal ve sosyo-kültürel konjonktürü çerçevesinde ileri gelen Osmanlı aydınlarının fikirleri ile mukayeseli olarak ele alınmıştır. Filibeli Ahmed Hilmi'yi bütüncül olarak değerlendirmeyi amaçlayan bu çalışmada onun siyasi, tasavvufi, felsefi ve edebi kişiliği eserleri üzerinden gösterilmiştir. Düşünürün kendi eserlerinin yanı sıra, düşünürü etkileyen eserlere de yer verilmiş ve bu suretle onun fikirleri ile etkilendiği eserler arasında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın bu bağlantıyı kurması, düşünürün fikir dünyasının nasıl oluştuğunu açıklamaktadır. Böylece son dönem Osmanlı aydınının ilgi çekici örneklerinden biri olan Filibeli Ahmed Hilmi vasıtasıyla dönemin düşünce yapısının derinliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi, who is a prominent figure of the Second Constitutional Period, is evaluated. His position and importance is explored in the very dynamic and active intellectual life of the second constitutional period which in many ideological movements emerged. His ideas are evaluated in socio-cultural and political conjuncture of the period together with the comparison of the other prominent Ottoman intellectual's ideas. In this study, which aims to examine Filibeli Ahmed Hilmi comprehensively, his political, sufist, philosophical and literally characters are presented through his works. Besides the works of the thinker, the sources which influenced the thinker are analyzed and in this way it has been aimed to establish a link between his ideas and the studies he was influenced. The establishment of such a link explains how the thinker's mindset emerged. In this way, via Filibeli Ahmed Hilmi, who is an interesting example of the late Ottoman intellectual, the profoundness of the period's mindset is introduced. Key Words Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi, Islamism , Islamist Writers, Intellectual Life of The Late Ottoman Period , The Intellectual Life of The Second Constitutional Period