Westernism in Turkish foreign policy: From empire to the Republic
İmparatorluk'tan Cumhuriyet'e Türk dış politikası'nda batıcılık
- Tez No: 388341
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÖMÜR ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Batıcılık, Çok Yönlülük, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti, Turkish Foreign Policy, Westernism, Multi-dimensionality, Ottoman Empire, the Republic of Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin Batıcılık yolculuğu, farklı lider-ideoloji tertiplerine bağlı olarak inşa edilen siyasi terminoloji ve bu terminoloji içinde tanımı ile tatbiki değişmesine rağmen, mevcudiyeti sabit kalan, Türk Dış Politikası'nın Batıcılık unsuru tetkik edilmiştir. Bu tezin ana maksadı, Türkiye'nin farklı yönetim şekilleri ve liderlikler altında dahi, sahip olduğu kültür, ikamet ettiği coğrafya ve tarihi mirası dolayısıyla, yönünü Batı'dan başka bir yöne çeviremeyecek olmakla beraber, Batı karşısındaki siyasi gücünü muhafaza için çok yönlü politikalar izleme mecburiyetinde oluşunu, iç ve dış politika olaylarından örnekler vermek suretiyle takdim etmektir. İlaveten, Türkiye'de bir Dış Politika unsuru olmasının yanı sıra, bir fikir akımı olarak da Batıcılık incelenirken; lider ve konjonktür kaynaklı Batıcılık algısı farklılıklarının, politika uygulamalarına aksi değerlendirilmiş, bu sayede, liderin ve terminoloji inşasının politikaların şekillenmesindeki tesiri sunulmaya çalışılmıştır. Sözkonusu fikir ve tespitler, özellikle dönüm noktası teşkil ettiği düşünülen; İttihat ve Terakki Partisi'nin iktidara gelişi, Cumhuriyet'in ilanı ve Atatürk Dönemi, Soğuk Savaş'ın başlaması ve bitişi, askerî darbeler, Turgut Özal'ın açılım politikaları ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara gelişi gibi, siyasi hadise ve liderlerle örneklendirilerek desteklenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey's Westernism journey has been analysed and the constructed political terminology in accordance with the leader-ideology combinations and despite its modificated definitions and implementations within that constructed terminology the invariable Westernism element of Turkish Foreign Policy have been examined. The main purpose of this thesis is to present through examples from domestic and foreign political events that even under different regimes and leaderships, because of its culture, geography and historical legitimacy, though being unable to head another direction than the West, Turkey always had to follow multidimensional policies to conserve its political strength before the West. In addition, while analysing Westernism as an ideological stream of thought, besides it being one of the elements of Foreign Policy in Turkey; the reflection of the differences of Westernist perceptions on the policy implementations, sourced from the leaders and the conjuncture, has been investigated and through this the influence of the leader and the terminology construction in policy development has tried to presented. The aforementioned ideas and evaluations have tried to be supported via exemplification of political events and leaders which are considered to constitute turning points as; the Union and Progress Party's come into power, proclamation of the Republic and Atatürk Period, the beginning of the Cold War and its end, the military coups, Turgut Özal's initiative policies and Justice and Development Party's come into power.