Gaskell's North and South, Dickens's Great Expectations and Hardy's Jude the Obscure: A dialectical social criticism
Elizabeth Gaskell'ın North and South, Charles Dickens'ın Great Expectations ve Thomas Hardy'nin Jude the Obscure romanlarına diyalektik eleştiri
  1. Tez No: 388343
  2. Yazar: ÖMER ÖĞÜNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE REİS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Elizabeth Gaskell, North and South, Charles Dickens, GreatExpectations, Thomas Hardy, Jude the Obscure, Frankfurt Okulu, Max Horkheimer, Theodor Adorno, Herbert Marcuse, diyalektik eleştiri, çatışma, baskı altındaki birey, tek boyutlu insan, Elizabeth Gaskell, North and South, Charles Dickens, Great Expectations, Thomas Hardy, Jude the Obscure, Frankfurt School, Max Horkheimer, Theodor Adorno, Herbert Marcuse, dialectical social criticism, conflict, repressed individual, one dimensional man
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Elizabeth Gaskell, Charles Dickens ve Thomas Hardy, sırasıyla North and South (1855), Great Expectations (1861) ve Jude the Obscure (1895) romanlarında, Viktorya dönemi romanında sıkça ele alınan, on dokuzuncu yüzyıl İngiltere'sinde sanayileşme ve burjuvalaşma sonucu ortaya çıkmış birey ile toplum arasındaki çatışmayı betimler. Bu tez, İngiltere'deki on dokuzuncu yüzyıl burjuva sanayi toplumunun, egemen orta sınıf değerleri aracılığıyla bireyleri hem toplumsal hem de özel alanda baskı altına alan bir toplumsal düzen yarattığını ortaya koymak için Frankfurt Okulu eleştiri kuramını, özellikle de Max Horkheimer, Theodor Adorno ve Herbert Marcuse'un teorilerini kullanır. Buna göre, bu romanlarda anlatılan on dokuzuncu yüzyıl bireyleri burjuva sanayi toplumu ile yaşadıkları çatışmaya göre şekillendirilmektedir. On dokuzuncu yüzyılda yaşanan ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler bireyciliği destekler gibi görünmesine rağmen, aslında toplum, bireyciliği toplumsal düzene ve orta sınıf çıkarlarına karşı bir tehdit olarak görmekte ve baskı altında tutmaya çalışmaktadır. Bu tez Giriş bölümü, üç ana Bölüm ve Sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Viktorya Çağı'nın sosyal, ekonomik, kültürel ve entelektüel tarihi, birey ile toplum arasındaki çatışmanın ele alınacağı bir çerçeve olarak sunulmaktadır. Max Horkheimer, Theodor Adorno ve Herbert Marcuse'un birey ile toplum arasındaki çatışmaya ilişkin görüşlerinin, North and South, Great Expectations ve Jude the Obscure romanlarını incelemede yardımcı olacağı belirtilmektedir. Birinci Bölüm, Elizabeth Gaskell'ın North and South romanını, Viktorya Çağı'ndaki orta dönem toplumunun kırsal ve sanayi bölgelerindeki değişen toplumsal dinamiklerini ve burjuva sanayi toplumundaki baskıcı toplumsal düzenden kaynaklanan bireyler ile toplum arasındaki çatışmayı ortaya koyan bir roman olarak incelemektedir. İkinci Bölüm'de, Viktorya Çağı'ndaki ilk dönem burjuva toplumsal değerlerinin bireyler üzerinde baskı unsurları olarak işlediğini ortaya koymak için Charles Dickens'ın Great Expectations romanı ele alınmaktadır. Frankfurt Okulu'nun ortaya koyduğu birey ile toplum arasındaki çatışma düşüncesi, Pip ve Abel Magwitch gibi bireyler üzerindeki toplumsal denetim mekanizması ile gösterilir. Üçüncü Bölüm'de ise, burjuva sanayi toplumunun bireyleri baskı altına alan bir güç olarak ortaya çıktığı Viktorya Çağı'nın son dönemindeki toplumu yansıtan Thomas Hardy'nin Jude the Obscure romanı incelenmektedir. Bu romanda, Herbert Marcuse'un görüşleri ışığında, toplumsal düzeni korumak amacıyla tek boyutlu bir insan yaratmayı amaçlayan baskıcı toplumsal süreci gözlemlemekteyiz. Sonuç olarak bu tez, Elizabeth Gaskell'ın North and South, Charles Dickens'ın Great Expectations ve Thomas Hardy'nin Jude the Obscure romanlarında sunulan birey toplum çatışması Frankfurt Okulu eleştiri kuramı açısından incelendiğinde, bu çatışmanın Viktorya Çağı'ndaki toplumsal düzen tarafından bireyler üzerinde oluşturulan baskı nedeniyle ortaya çıktığı sonucuna varmaktadır. Bu çalışma, ele alınan Viktorya Çağı romanlarında tasvir edilmiş burjuva sanayi toplumunun, Frankfurt Okulu kuramcıları tarafından incelenen sanayi toplumu gibi baskıcı ve kısıtlayıcı olduğunu ve dolayısıyla Viktorya Çağı sanayi toplumunda bireyciliğe yer olmadığı sonucuna varılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Elizabeth Gaskell, Charles Dickens and Thomas Hardy in their novels North and South (1855), Great Expectations (1861) and Jude the Obscure (1895), respectively, represent the conflict between the individuals and society produced by industrialisation and embourgeoisement in the nineteenth-century England, which was widely represented in the Victorian novel. This dissertation uses the Frankfurt School critical theory, particularly the theories of Max Horkheimer, Theodor Adorno and Herbert Marcuse to argue that in Elizabeth Gaskell's North and South, Charles Dickens's Great Expectations and Thomas Hardy's Jude the Obscure, the nineteenth-century bourgeois industrial society in England creates a hegemonic social order in which the individuals are dominated both in public and private spheres, by the hegemonic values of the middle class. Accordingly, the nineteenth-century individuals represented in these novels are shaped by a conflict with the bourgeois industrial society. Although economic, social and cultural developments of the nineteenth century seem to support individuality, society actually views individuality as a threat to the established social order and the middle-class benefits, and tries to suppress it. This dissertation consists of an introductory chapter, three main chapters and a concluding chapter. In the Introduction, a social, economic, cultural and intellectual history of the Victorian era is presented as the framework for the conflict between the individual and society. It is argued that views of Max Horkheimer, Theodor Adorno and Herbert Marcuse on the conflict between the individual and society help us understand North and South, Great Expectations and Jude the Obscure. Chapter I analyses Elizabeth Gaskell's North and South as a novel illustrating the changing dynamics of the mid-Victorian society in rural and industrial areas, and the conflict between the individuals and society stemming from the restrictive social order in the bourgeois industrial society. In Chapter II, Charles Dickens's Great Expectations is studied to demonstrate that bourgeois social values function as forms of hegemony on the individuals in the early nineteenth century. The idea of the conflict between the individuals and society, as put forward by the Frankfurt School critical theory, is shown in the social control on the individuals, Pip and Abel Magwitch. In Chapter III, Thomas Hardy's Jude the Obscure is studied as a representation of the late Victorian society, in which the bourgeois industrial society is fully established as a hegemonic force which suppresses the individuals. In accordance with Herbert Marcuse's views, hegemonic process is observed as society aims to create a one dimensional man to protect the status quo. This dissertation concludes that, from the perspective of the Frankfurt School critical theory, the conflict between the individuals and the bourgeois society in Elizabeth Gaskell's North and South, Charles Dickens's Great Expectations and Thomas Hardy's Jude the Obscure is a conflict produced as a result of the oppression on the individuals by the hegemonic social order of the Victorian era. This study shows that the nineteenth-century bourgeois industrial society represented in these Victorian novels is as oppressive and restrictive as the industrial society presented by the Frankfurt School theorists, and that there is no room for individuality in the Victorian bourgeois industrial society.