Le mythe de la prison dans Miracle de la rose (1946), Haute surveillance (1949) et Un chant d'amour (1950) de Jean Genet
Jean Genet'nin Gülün mucizesi (Miracle de la rose, 1946), Sıkı yönetim (Haute surveillance, 1949) ve Bir aşk şarkısı (Un chant d'amour, 1950) eserlerindeki hapishane miti
- Tez No: 388353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: prison, panoptical, hierarchy, phallus, hegemonic masculinity, crime
- Yıl: 2015
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Edebiyat tarihinde hapishane imgesi, yazarları her zaman etkilemiş, bunun sonucunda otobiyografik, yarı otobiyografik veya kurgusal eserler ortaya çıkmış; bu etki hapishane teması üzerine birçok çalışmayı doğurmuştur. Bu çalışmada,“marjinal yazar”nitelemesiyle damgalanarak edebiyat dünyasında krize yol açan çağdaş Fransız yazar Jean Genet'nin hapishane temasını mitsel bir şekilde ele aldığı özyaşamöyküsel romanı Miracle de la rose (Gülün Mucizesi, 1946) ile, aynı hücrede kalan üç suçluyu anlattığı tiyatro eseri Haute surveillance (Sıkı Gözetim, 1949) ve senaryosunu 1949 yılında yazdığı ilk ve tek sinema filmi olan Un Chant d'amour (Bir Aşk Şarkısı, 1950) adlı, eserlerinde hapishane sorunsalı ele alınmaktadır. Jean Genet'nin aynı temayı üç farklı türde işlemesi sonucunda farklı alt temalar ortaya çıkmıştır. Jean Genet'nin eşcinsel ve hükümlü kimliğinin yanı sıra, yazar kimliğini yansıttığı bu eserlerinde, suçluların hiyerarşik yapısının işlendiği“erkeklik hegemonyası”teması, erkek vücudunun“erotik”betimlemesi,“fallus”imgesinin yüceltilmesi ve hapishanedeki bu birliğin bir“aile”olarak ele alınması bir hapishane miti oluşturmaya yöneliktir. Genet'nin eserlerinde hapishaneyi ele alması mimari yapısı“panoptik”olan hapishane tasviri yapmaktan çok, düşsel bir hapishane imgesi yaratıp, evlatlık çocuk olduğu için kaybettiği aile kavramını hapishanede tekrar yaratma amacı taşır. Aile kavramını oluşturmak için Genet'nin sistematik olarak hapishanede oluşturduğu bu alternatif“toplum”onun ait olabileceği tek yer olacak ve konformist toplumun ahlak dışı olarak nitelendirdiği özelliklerini sadece hapishanede meşrulaştırıp, saygı görebilecektir. Genet'nin hem yazınsal (roman ve tiyatro eseri), hem de yazın dışı (film) öğelerle betimlediği hapishane, ayrıca yazarın lirik anlatımıyla sınırları dışına çıkan düşsel bir uzam olacaktır. Anahtar Sözcükler : hapishane , panoptik, hierarşi , phallus , erkeklik hegemonyası, suç
Özet (Çeviri)
The image of prison has always influenced writers, as a result of this influence, autobiographical, semiautobiographical and fictional works emerged as well as many other works on the subject of prison. In this study, the problematic of the prison is dealt within the following works of the contemporary French writer Jean Genet, who is stigmatized as the“marginal author”and caused a crisis in the literary world, Miracle de la rose (Miracle of the rose, 1946) the autobiographical novel in which the writer's approach on the subject of prison is mythical, the drama describing three criminals in the same cell Haute surveillance (Deathwatch, 1949) and his one and only film the script of which he wrote in 1949, Un Chant d'amour (A Song of love, 1950). Divers sub-themes emerged as a consequence of Jean Genet's approach on the same subject in three different genres. These works in which Jean Genet reflects his writer identity along with his homosexual and criminal self, the theme of“hegemonic masculinity”in which the criminals' hierarchic structure is examined, the erotic description of the masculine body, the exaltation the“phallus”image and the description of this unity in the prison as a“family”is intended to form a myth of the prison. The aim of Genet in his approach on prison is not only depicting an ordinary panoptical prison, rather he aims to create the notion of the family that he lost since he is an orphan. This alternative society that Genet creates systematically in the prison in order to form the concept of the family will be the only place to where he could belong, legitimize his actions regarded as immoral by the conformist society, and thus, be respected. The prison that Genet describes both by literary (novel, drama) and visual (film) works will also go beyond its limits by transforming into an imaginary place by his lyrical language.