Türkiye'de polis siyaset ilişkisine dönemsel bir bakış: 12 Mart 1971-12 Eylül 1980 arası Türk polis teşkilatı
A periodic view on the relationship between police and politics in turkey: Turkish police organization between 12 March 1971- 12 September 1980
  1. Tez No: 388352
  2. Yazar: SEDA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, Polis, Siyasallaşma, Bürokrasi, Partizanlık, Yozlaşma, Polis Tarihi, POL-BİR, POL-DER, 12 March 1971, 12 September 1980, Police, Politicization, Bureaucracy, Partisanship, Corruption, Police History, POL-BİR, POL-DER
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışmada, 12 Mart 1971-12 Eylül 1980 arası dönemde, Türk polis teşkilatı analizi üzerinden polisin siyasallaşma sorunu neden ve sonuçlar ekseninde ele alınmaktadır. 1971-1980 yılları arasında Türk polis teşkilatının siyasallaşma perspektifinden incelenmesi, bu alanda yapılan ilk kapsamlı bilimsel çalışma özelliğini taşımaktadır. Bu çalışmada elde edilen bulgular arasında üç temel tespit öne çıkmaktadır: (1)Türk polis teşkilatında bürokratik yapının siyasi yapıyla kurduğu ilişkinin partizanlaşma biçimindeki yansımasının teşkilatın etkin görev yapma biçimine olumsuz etkisi, (2)Türk polis teşkilatının iç güvenliğin sağlanmasında gösterdiği zafiyetin ülkedeki demokratik yönetim biçimine olumsuz etkisi ve (3) Türkiye'de polis ile ordu arasında kurulan ilişki biçiminin sorunlu bir alan oluşu. Çalışmanın verileri, ikincil veriler ile yarı yapılandırılmış mülakatla elde edilmiştir. Çalışmanın kuramsal çerçevesinde devlet-polis ve bürokrasi-siyaset ilişkileri tartışılmıştır. Çalışmada Türk polis teşkilatının 1971-1980 arası dönemdeki deneyimlerini daha iyi anlamak amacıyla 1845'ten 1970'lere kadar geçirdiği tarihsel süreç, özellikle dönemin siyasi iktidarlarıyla polisin ilişkisi yönünden ana hatlarıyla irdelenmiştir. 1970'li yıllarda Türkiye'deki toplumsal, kültürel, siyasal, hukuksal, ekonomik ve dış politika gelişmeleri ekseninde 1971-1980 yılları arasında Türk polis teşkilatının organizasyon, yönetim, personel, lojistik, bütçe ve eğitim durumu ortaya konulmuştur. Ayrıca çalışmada Türk polis teşkilatının siyasallaşma biçiminin belirgin bir biçimde ortaya konulması amacıyla öncelikle POL-DER ve POL-BİR dernekleri üzerinden polislerin ideolojik kutuplaşması ve bunun etkileri, teşkilat içindeki kayırmacılık, rüşvet ve işkence iddiaları ile dönemin bazı önemli iç güvenlik olayları üzerinden Türk polis teşkilatının etkinliği analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the problem of politicization of police is discussed over the analysis of Turkish police organization between 12 March 1971-12 September 1980 on the axis of reasons and results. Examining the Turkish police organization from the politicization perspective between the years 1971-1980, is the first comprehensive scientific studies in this area. In this study, three basic results are outstanding among the findings: (1) The partisanship in bureaucratic structure of Turkish police organization has a negative impact on the fulfilling security tasks, (2) The weakness in Turkish police organization in providing internal security has negative impact on the democratic government, and (3)The relationship between the police and the army in Turkey consists of a troubled area in Turkey. The data has been obtained by survey and semi-structured interview. In the chapter of contextual framework, theoretical aspects of relationship between state-police and bureaucracy-politics were discussed. In the study, in order to better understand experiences of Turkish police organization between 1971-1980, the period from 1845 until the 1970's is discussed in terms of relationship between political elites and the police. Primarily social, cultural, political, legal, economic and foreign policy developments in Turkey during 1970's are summarized and followed by the organization, management, personnel, logistics, budget, and that education status of Turkish police organization in 1970's are analyzed. Also in this study, to be set out politicization status of Turkish police organization in clear manner, ideological polarization of the police through police associations as POL-BİR and POL-DER and its effects, claims on nepotism, bribery and torture in the organization and affectiveness of Turkish police organization through some internal security developments of the period were analyzed.