Sinyal yaklaşımı ile Türkiye'deki para krizlerinin öngörülebilirliği
Predicting of money crisis in Turkey via signal approach
- Tez No: 388381
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KÜÇÜKKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler, Finansal Kriz Modelleri, Sinyal Yaklaşımı, Finansal Baskı Endeksi, Financial Crisis, Financial Crisis Models, Signal Approach, Financial Pressure Index
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Finansal sistem ülkedeki reel sektöre fon sağlama amacı ile varlık kazanmıştır. Liberalizasyonla finansal krizlere karşı daha açık hale gelen ülke ekonomileri için krizleri önceden öngörebilmek, krizlerin etkilerini minimum seviyeye düşürmek ve bu çerçevede ekonomi politikaları belirlemek zorunluluk haline gelmektedir. Bu tezin amacı, Sinyal yaklaşımı ile Türkiye'deki krizlerin öngörülebilirliliğini ölçmektir. Bu amaçla finansal krizlerin öngörüsünde yaygın olarak kullanılan Kaminsky, Lizondo ve Reinhart (KLR) modeli benimsenmiştir. Çalışma Nisan 1994, Ocak 1995 ve Şubat 2001 krizlerini analize konu edinmektedir. Bu doğrultuda 1992:01-2012:12 dönemleri arasında teoriye göre öncü kabul edilen on üç göstergenin aylık verilerinden yararlanıldı. Sinyal yaklaşımı modeli kullanılarak, makroekonomik göstergelerin kriz ayları kabul edilen dönemler öncesi sinyal verip vermediği araştırılmaya çalışılmıştır. 13 bağımsız değişkenin kullanıldığı bu çalışmada bazılarının daha baskın olmakla birlikte kriz öncesi dönemde sinyal vererek krize karşı uyardığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The financial system gained asset with the purpose of providing funds to the real sector in the country. Foresee the crisis, reduce to a minimum level the effects of the crisis and in this context, determine economic policies for the country's economy become more vulnerable to financial crisis with liberalization is becoming a necessity. The aim of this thesis is to measure the predictability of financial crises in Turkey via signal approach. For this purpose, it was adopted Kaminsky, Lizondo and Reinhart (KLR) model which used widely in the prediction of financial crisis. This study has been focused on the analysis of April 1994, January 1995 and February 2001 crisis. In this respect, between 1992:01-2012:12 period, it were utilized the monthly data of 13 indicators that is accepted as pioneer according to the theory and signal approach. It was determined whether or not the signal macroeconomic indicators before the period that are considered as crisis months. In this study used 13 independent variables, besides some variables is more dominant, it was reached conclusion that warned against the crisis by signaling in the pre-crisis period.