Bağımsız denetimde kalite kültürü anlayışı ve kalite kontrol standardının uygulama etkinliğinin belirlenmesi: Bağımsız denetim şirketlerine yönelik ampirik bir araştırma
Determination of the quality culture conception and practical efficiency of standard on quality control in external auditing: An emprical study on external audit firms
- Tez No: 388380
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Kalite Kontrol Standardı 1, Kalite Kültürü, Bağımsız Denetim Şirketi, External Audit, International Standard on Quality Control 1, Quality Culture, External Audit Firm
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada ilk olarak bağımsız denetim, bağımsız denetimin tarihsel gelişimi, kapsamı ve Türkiye'deki mevcut durumu hakkında bilgiler yer almaktadır. Daha sonra Kalite Kontrol Standardı 1 kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Çalışmanın temel amacı, bağımsız denetim şirketlerinde kalite kültürü ile ilgili beklenti farklılığını ölçmek ve bağımsız denetim şirketlerinde kalite kontrol standardının uygulama etkinliğini tespit etmektir. Ayrıca, çalışmanın alt amaçları ise, firma özellikleri ve kalite kültürünün kalite kontrol sisteminin uygulanmasına etkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Araştırmanın temel amacına ulaşmak için anket formu geliştirilmiş ve anketlerden elde edilen veriler analiz edilerek, araştırma hipotezleri test edilmiştir. Araştırma verileri tamsayım yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın ana kütlesi, Türkiye'deki bağımsız denetim şirketleridir. Veri toplama süreci sonunda toplam 57 adet bağımsız denetim şirketi anket formuna cevap vermiş ve analizler bu verilerle yapılmıştır. Araştırmada, bağımsız denetim şirketlerindeki mevcut kalite kültürü anlayışı ile ilgili beklentilerin karşılamadığı ve kalite kontrol sistemlerinin etkinliğinin genel olarak yeterli düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca kalite kontrol sistemlerinin uygulama düzeyi üzerinde, kalite kültürü anlayışının pozitif yönlü bir etkisinin olduğu ve şirket özelliklerinin ise kalite kontrol sisteminin uygulama düzeyi üzerine etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is provided that information through external auditing, historical development and scope of external auditing and current status external auditing in Turkey. Afterwards, International Standard on Quality Control-1 (ISQC-1) is explained in detail. The main objective of the study is to measure expectation diversity regarding to quality culture and is to determine implementation effectiveness of the quality control system in external auditing firms. In addition, sub-goals of the study are to examine whether company features and quality culture have effects on ISQC-1 application or not. In order to reach main objective of the study questionnaire form is developed and research hypotheses are tested by analysing data obtained from questionnaires. Data of the study are obtained with enumeration method. The main mass of study is external auditing firms in turkey. At the end of data collection process, totally 57 external auditing firms are answered to survey questions and analyses are made by means of these answers. In the study, it is founded that expectations with regard to understanding of current quality culture in external auditing firms aren't met and the effectiveness of the quality control system is generally sufficient. Also, it is concluded that understanding of quality culture have positively effect on application level of quality control system and firm's features have no effect on application level of quality control system.