İdari yargıya hakim olan ilkeler
Predominant principles in administrative jurisdiction
  1. Tez No: 388385
  2. Yazar: MAHMUT CEYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. RECEP NARTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: yargılama, yargılama ilkeleri, idari yargılama usulü
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Devletin üç erkinden birisi olan yargı, hukuk düzeninin devamı ve toplumda huzurun tesisi açısından oldukça önemli bir yeri haizdir. Yargı organı, faaliyetini yerine getirirken kanuni düzenlemelere uygun hareket eder. Şayet kanunda net bir düzenleme yoksa buna ilişkin boşluğu kendisi doldurur. Ayrıca yargı organları faaliyetleri esnasında bir takım ilkelere uyarlar. Bu ilkeleri içtihatla benimsemiş olabilecekleri gibi kanunlar da bazı ilkeler düzenlemiş olabilir. Ülkemizde diğer mahkemelerden bağımsız olarak ayrı bir idari yargı kolu vardır. Çalışmanın konusu ise idari yargıya ilişkindir ve çalışma, idari yargıya hakim olan bir takım ilkelerin incelenmesini konu almaktadır. İlkeler incelenirken dayanağını Anayasada bulan ilkeler, kanuni temeli olan ilkeler ve içtihadi ilkeler şeklinde bir tasnif benimsenmiştir. Bu ilkeleri incelerken idari yargı sistemimizde var olan sorunlar dile getirilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Judiciary which is one of the three powers of the State has an important place in terms of continuation of legal order and establishment of social tranquility. While judiciary continues its activity, it obeys legal regulations. If there is not an explicit provision in the regulations, the judiciary creates a new provision about the case. Furthermore, judiciary follows a set of principles. These principles both may legislated, and adopted by means of jurisprudence. In Turkey, there is independently administrative jurisdiction other then branches of jurisdiction. In this study, it will be analyzed administrative jurisdiction and essential principles applied to administrative jurisdiction. The principles in this thesis were separated three parts as followed; constitutional principles, legislatorial principles and judicial principles. While it is studied, problems that emerged in the administrative jurisdiction were mentioned and some solution offers were proposed in terms of these problems.