Rusya Federasyonu'nun enerji politikası ve Türkiye'ye etkileri
The energy policy of Russian Federation and effects on Turkey
- Tez No: 388387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Enerji Kaynakları, Enerji Politikası, Boru Hatları, Türkiye, Russian Federation, Energy Resources, Energy Policy, Pipelines, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli araçlarından birisini oluşturan enerjinin dünyanın geleceğindeki önemli konumu her geçen gün artmaktadır. Enerji, devletlerin dış politikaları açısından belirleyici faktörlerden biridir. Günümüzde küresel enerji politikaları, ağırlıklı olarak enerji kaynakları tarafından belirlenmektedir. Rusya Federasyonu, önemli miktarda enerji kaynaklarına sahip bir ülke olarak dünya politikasında etkin bir rol oynamaktadır. İki tarihi komşu olarak Rusya'nın enerji politikası, Türkiye için çok önemlidir. Rusya Federasyonu'nun enerji politikaları, Türkiye-Rusya ilişkilerinde Türkiye'nin Rusya'ya olan bağımlılığını arttırmayı hedeflemektedir. Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğini, bu bağımlılığın azaltılması ve bölgesel düzeyde Türkiye'nin uygulayacağı enerji stratejileri belirleyecektir. İki ülke arasındaki ilişkiler henüz stratejik ortaklık seviyesine çıkamasa da yatırım ve ticaret gibi alanlarda önemli boyuta ulaşmıştır. Türkiye-Rusya ilişkilerinin yapısı, işbirliği ve rekabetin gelecek yıllarda da devam edeceğinin izlerini taşımaktadır. Bu çalışmada, Rusya Federasyonu'nun enerji süper gücü olma hedefine ulaşmada en önemli silahı olan doğal gaz ve petrol rezervleri ve bu kaynakların transferine yönelik boru hattı projeleri ele alınmıştır. Bu noktada, Türkiye'nin yürüteceği aktif ve pragmatist dış politikayla, çevresinde istikrarın sağlanmasından sonra Rusya'ya olan bağımlılığının azalacağı ve bölgedeki en önemli enerji geçiş koridoru haline gelebileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Forming the important instrument of the economic and social development the important status in the world's future of the energy has been increasing every day. Energy is one of the decisive factors in terms of foreign policies of states. In todays world, global energy policies are determined mainly by energy sources. Russian Federation with significant amount of energy resources as a country plays a very big role in the world politics. The energy politics of Russia is very important for Turkey as two historical contiguous country. The energy policy of Russian Federation aims to increase the dependence of Turkey between their relationship. The reduction of this dependency and Turkey's energy strategies on regional level will determine the future of Turkish-Russia relations. Even if relations between two countries could not reach the level of strategic partnership, relations have gained a important dimension in the areas such as investment and trade. The structure of Turkey-Russia relations demonstrate that cooperation and competition will continue in the coming years. In this study, energy superpower Russia's most important weapon in achieving the goal of becoming the natural gas and oil reserves and pipeline projects for the transfer of these resources were discussed. At this point, it is concluded that the dependency of Turkey to Russia will decrease with a active and pragmatic foreign policy that helps the establishment of stability in the region, which, then will enable Turkey to be an important energy corridor.