Küresel finansal krizin Türk bankacılık sektörü üzerine etkisi
The effect of global financial crisis on the Turkish banking sector
  1. Tez No: 388388
  2. Yazar: GİZEL BUSEM UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Finansal Sektör, Mortgage Piyasaları, Financial Crisis, Financial Sector, Mortgage Markets
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amerika Birleşik Devletleri mortgage piyasalarında 2007 yılı ortalarında başlayan sorunlar hızla büyümüş ve önce gelişmiş ülkelere ardından gelişmekte olan ülkelere sıçramıştır. Bu kriz tüm finansal sektörü etkisi altına almıştır. Krizin nedenlerini, verilen özensiz krediler, aşırı menkul kıymetleştirme, saydamlık eksikliği, derecelendirme kuruluşlarının yetersizliği, konut fiyatlarının yükselmesi, düzenleme ve denetleme yetersizliği olarak sıralayabiliriz. Bu çalışmada, 2008 finansal krizini ortaya çıkaran sebepler ve krizin sonuçları üzerinde durulmuştur. Krizin Türkiye, ABD ve Dünya ekonomisi üzerinde etkileri belirli göstergeler yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Ardından Türk bankacılık sektörünün bu krizden nasıl etkilendiği finansal göstergeler yardımıyla belirtilmiştir. 2003-2012 yıllarında faaliyet gösteren bankaların finansal rasyoları kullanılmış ve SPSS yardımıyla analizi yapılmıştır. Analizlerin sonuçları yorumlarıyla birlikte tablolar halinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The financial problems that originated in USA mortgage markets in the mids of 2007 have increased and spread out to firstly developed countries and then developing countries. This crisis has affected all financial sectors. We can rank, as the reasons for the crisis, credits supplied imprecisely, overly securisation, lack of publicity, insufficiency of credit rating agencies, increasing prices of housing, inadequacy of a regulation and inspection. In this study, the causes leading to 2008 financial crisis and the effects of them have been emphasized. The effects of the crisis on Turkey, the US and world economy have been tried to explain by the help of certain indicators. Following it, how Turkish banking sector are affected by this crisis has been made clear with the help of financial indicators. The ratio of the banks being in business between 2003 and 2012 has been used and the analysis has been carried out by utilizing SPSS. The results of the analysis have been presented in tabular ways.