Henoch-schönlein purpurası tanılı çocuk hastalarda kardiyak etkilenme sıklığı
The prevalance of cardiac involvement in children with henoch schonlein
- Tez No: 388402
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ CEVİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Henoch-Schönlein purpurası, kardiyak etkilenme, Child, Henoch Schonlein purpura, cardiac involvement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Henoch-schönlein purpurası çocukluk çağının en sık görülen vaskülitidir. Hastalık deri, eklemler, gastrointestinal sistem ve böbrekleri sıklıkla etkilerken nadiren genitoüriner sistem, santral sinir sistemi, göz, akciğer ve kardiyovasküler sistemlere ait tutulumlar görülebilir. Bu çalışmanın amacı Henoch-schönlein purpurasında kardiyovasküler sistemin etkilenme sıklığı ve tipinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya Henoch-schönlein purpurası tanısı alan 38 hasta ve kontrol grubu olarak 20 sağlıklı çocuk dahil edildi. Hasta ve kontrol grubuna alınan olgular fizik muayene,elektrokardiyografi, ekokardiyografive 24 saatlik EKG izlemi (Holter izlemi) ile değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunda yaş ortalaması 9.3±3.2 yıl (aralık 4-17 yıl) idi. Hastaların 22'si kız hasta (%57.8) olup kız/erkek oranı 1.37 idi. Kontrol grubunda yaş ortalaması 9.7±3 yıl (aralık 4-14 yıl) idi. Kontrol grubunun 8'i kız (%40) olup kız/erkek oranı 0.66 idi. Henoch-schönlein purpurası tanılı hastalarda cilt tutulumu %100, eklem tutulumu %71, gastrointestinal sistem tutulumu %71, böbrek tutulumu %31 oranında görüldü. Hasta grubunda EKG'de belirlenen kalp hızı ortalaması kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p=0.03). Hasta grubunun EKO incelemelerinde ortalama aort kapak akım hızı ve ortalama pulmoner kapak akım hızı değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p0.05). Hasta grubunda bir hastada EKO'da minimal perikardiyal efüzyon tespit edildi. 24 saatlik EKG izleminde hasta ve kontrol grubunda kalp hızı ortalama değerleri (p>0.05) ve kalp hızı değişkenliği ortalama değerleri açısından anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Ayrıca her iki grupta klinik açıdan önemli bir aritmi veya iletim bozukluğu tespit edilmedi. Sonuç: Henoch-schönlein purpurası tanılı hasta grubunda kardiyak etkilenme sık değildir. Hastalar kardiyak etkilenmeye işaret edebilecek klinik bulgular var ise ekokardiyografi ile değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Henoch Schonlein Purpura is the most common vasculitis of childhood. Although its effects are frequently observed on skin, joints, gastrointestinal system, kidneys and Henoch Schonlein is rarely observed on genitourinary system, central nervous system, eye, lungs and cardiovascular system. The aim of this study is to determine the prevalance and type of cardiac involvement on Henoch schonlein purpura. Method: In this study 38 children with henoch schonlein purpura (patient group) and 20 healthy children (control group) were included. Physical examination, electrocardiography, echocardiography and 24 hours holter monitoring performed in both groups. Results: The mean age of patient group was 9.3±3.2 years (range: 4-17 years). Out of patient group 22 were girls (57.8%) and the rate of girls/boys was 1.37. The mean age of control group was 9.7±3 years (range: 4-14 years). Out of control group 8 (40%) were girls and the rate of girls/boys was 0.66. The percentage of involvement of systems and organs were found in skin100%, joint 71%, gastrointestinal system 71%, kidney 31%, respectively. The mean heart rate detected in ECG was significantly higher in patient group than control group (p=0.03). According to the results of ECO the mean values of aortic valve velocity and pulmonary valve velocity were significantly lower in patient group than control group (p0.05). In patient group minimal pericardial effusion was detected in only one case in ECO. In 24-hour Holter monitoring mean heart rate values (p>0.05) and heart rate variability parameters were similar between patient and control groups (p>0.05). Also no clinically important arrhytmia and other conduction disorders were detected in both groups. Conclusion: Cardiac involvement in patients with Henoch schonlein purpura is not common. The patients may be assessed with the ECO if signs and symptoms were observed related to cardiac involvement.