Kanserli nötropenik ateşli çocuklarda serum c-reaktif protein, prokalsitonin anjiopoetin 1, anjiopoetin 2 ve lipopolisakkarit bağlayıcı protein düzeylerinin tanısal ve prognostik önemi, septifast' in mikrobiyolojik ajanları göstermedeki yeri
Febrile neutropenic children with cancer, and serum c-reactive protein, procalcitonin, angiopoietin 1, angiopoietin 2, and binding protein levels of diagnostic and prognostic significance lipopolisakkarit, basket fast' show place in microbiological agents
- Tez No: 388501
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN ÇAĞLAR ÇITAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon biyobeliteçleri, nötropenik ateş, SeptiFast, Biomarker of infection, neutropenic fever, SeptiFast
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Nötropenik ateş (NA)' de farklı biyobelirteçler tanı ve mortaliteleri belirlenmede kullanılmaktadır. Bu çalışmada CRP (C-reaktif protein), PCT (prokalsitonin), Ang (Anjiopoetin) 1, Ang 2 ve LBP (Lipopolisakkarit bağlayıcı protein)' nin NA' in alt tipleri (klinik dökümante infeksiyon (KDE), nedeni belirlenemeyen ateş (NBA) ve mikrobiyolojik dökümante infeksiyon (MDE) için tanısal ve prognostik değerleri ve SeptiFast yönteminin mikroorganizmaları erken dönemde tespit edebilirliği araştırıldı. Yaşları 0.5-17 yıl olan 34 erkek ve 28 kız kanserli hastanın 94 nötropenik ateşli atağı incelendi. Hastalardan 0. ve 48. saatte alınan kan örnekleri çalışıldı. Başvurda kan kültürü ve SeptiFast için kan örneği alındı. CRP, PCT, Ang 1, Ang 2 ve LBP düzeylerinin tanısal ve prognostik rolleri incelendi. İnflamatuar belirteçlerin belirli eşik değerlerine göre negatif/ pozitif oluşlarının NA' in alt grupları açısından ve SeptiFast' in bakteriyemiyi belirlemedeki anlamlılığı duyarlılık, seçicilik, pozitif ve negatif değerleri ile hesaplandı. Olgulardaki CRP, PCT, LBP ve Ang 2 düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p0.05). Ang 1 düzeyi MDE grubunu ayırt ederken Ang 2 ve Ang 2/ Ang 1 oranı tüm grupları ayırt edici özellik göstermekteydi. Ang 1, Ang 2 ve Ang 2/ Ang 1 oranı mortaliteyi belirlemede anlamlı bulundu. SeptiFast mikroorganizmalrı göstermede kan kültürüne oranla daha anlamlı idi. Çalışmamız gerek SeptiFast gerekse Ang düzeyleri açısından bilgilerimiz doğrultusunda pediatrik olgularda yapılmış ilk çalışma olma özelliğindedir. Daha geniş olgu serileri ile yapılacak çalışmalar ile bu bulguların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Importance of Diagnostic and Prognostic Role of Serum C- Reactive Protein, Procalcitonin, Angiopoietin 1, Angiopoietin 2 And Lipopolysaccharide Biınding Protein Levels on Diagnosis and Prognosis in Pediatric Patients With Cancer With Febril Neutropenia, Septifast in Showing The Microbiological Agents There are various biomarkers for defining diagnosis and mortality in Febrile Neutropenia (FN). In the current study the diagnostic and prognostic value of CRP (C-reactive protein), PCT (procalcitonin), Ang (Angiopoietin) 1, Ang 2, and LBP (Lipopolysaccharide binding protein) for the subtypes of FN clinical documanted infection (KDE), fever of unknown origin (FUO) and microbiologically documented infection (MDE), and SeptiFast test ability for the early detection of microorganisms were investigated. The ninety-four FN episode of 62 patients aged 0.5 to 17 years with cancer were evaluated. The blood samples were taken at 0. and 48. hours for blood culture and Septifast test. The roles of CRP, PCT, Ang 1, Ang 2 ve LBP levels on diagnosis and prognosis were investigated. For the subgroups of FN, the sensitivity and specificity were calculated according to the threshold value of inflammatory markers. Similarly, the sensitivity and specificity of SeptiFast to determine the bacteriemia were calculated. As the level of CRP, PCT, LBP ve Ang 2 were found as significantly higher (p0.05). As the level of Ang 1 indicated MDE group, the level of Ang 2 ve Ang 2/ Ang 1 ratio were found as the indicators for all the groups. Ang 1, Ang 2 and the ratio of Ang 2/ Ang 1 were found as significantly associated with mortality. SeptiFast was better for showing the microorganisms than the blood culture. The study is the first one in pediatric patients for using SeptiFast and the level of Ang so far.