İstanbul BüyükŞehir Belediyesi Spor A.Ş.'de çalışan antrenörlerin liderlik tutum davranışlarının incelenmesi
The investigation of the trainers leadership postures and behaviors working at İstanbul Metropolitan Municipality Sports
- Tez No: 388510
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL BİŞĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Liderlik, Belediye, Trainer, Leadership, Municipality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırmanın evrenini 2013-2014 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Spor A.Ş.'de çalışan 356 antrenör oluşturmaktadır. Bu amaçla örneklem olarak toplam 230 antrenör araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Bu anket 2 bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde antrenörlerin demografik özelliklerini yansıtan yaş, eğitim ve profesyonel antrenörlük süresine ilişkin sorular sorulmuştur. İkinci bölümde ise, antrenörlerin gerçek liderlik davranışını yansıtan toplam 5 boyut ve 40 sorudan oluşan ve Chelladurai ve Saleh (1980) tarafından geliştirilen Sporda Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek, 5 li likert ölçeğinde 1 den 5 e doğru uzanan hiçbir zaman, nadiren, ara sıra, sık sık ve her zaman seçenekleri ile tanımlanmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 16.0 paket programında değerlendirmeye alınmış ve verilerin analizi için, tanımlayıcı istatistikler yapılmış, ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmış, değişkenlerin parametrik olup olmadıklarını öğrenmek için Kolmogrov-Smirnov testi uygulanmış, çalışmada yer alan hipotezlerin testinde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Gruplar arasındaki farklılığın belirlenmesi için tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda, antrenörlerin liderlik tutumlarına cinsiyet, geçmişteki sporculuk kariyeri ve antrenörlük yapılan branş değişkenlerinin etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Antrenörlük liderlik tutumlarına yaş, meslekteki görev süresi, eğitim ve antrenörlük pozisyonu değişkenlerinin etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research Istanbul Metropolitan Municipality Sports Inc. in the leadership of Coach was conducted to determine attitudes. The universe of study in 2013-2014 Istanbul Metropolitan Municipality Sports Inc. 356 as the employees constitute. In this purpose, the sample 230 was included in the study manager. Questionnaire is used as a data collection tool. This survey consists of two sections. In the first part of the survey as reflecting the demographic characteristics of age, education and professional coaching questions were asked on the duration. In the second part, the coach leadership behaviors that reflect the real total of five size and consists of 40 questions and Chelladura and Saleh (1980) developed by the Leadership in Sport Scale was used. The scale of the Likert scale from 1 to 5 s to 5 extending in no time, rarely, sometimes, often and always with options have been identified. Survey data collected in the SPSS 16.0 package program were evaluated and the data for the analysis of descriptive statistics, mean and standard deviation values were calculated variables are parametric and to find out if Kolmogrov-Smirnov test was applied involved in the study hypothesis test the level of significance was taken as 0.05. For the determination of differences between groups, a one-way analysis of variance was conducted. As a result of this research, as the leadership of gender on attitudes in the past, sport career and coaching of the branch variables has appeared to have no effect. Coaching leadership attitudes of age, tenure in the profession, training and coaching position has emerged as the impact of variables.